Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

V prostějovské nemocnici mají nový stomatologický rentgen. Dokáže provádět i 3D snímky

Prostějovská nemocnice uvedla do provozu nový moderní stomatologický rentgen. Přístroj pomůže zubařům, ale i chirurgům při úrazech čelistí. Nový rentgen vyšel nemocnici na dva miliony korun.

Kromě klasických rentgenových snímků mohou lékaři využívat i trojrozměrné rekonstrukce čelisti. „Možnost 3D zobrazení čelisti pacienta významně pomáhá specialistům při analýze těžších případů v oblasti ortodoncie, implantologie nebo čelistní chirurgie,“ vysvětlil v tiskové zprávě vedoucí radiologický asistent Roman Kintr. Na rentgenu podle něj proběhne ročně zhruba 1 700 vyšetření.

„Při výběru nového rentgenu pro nás nebyly důležité jenom jeho diagnostické možnosti, ale také šetrnost k pacientovi. Důsledně dbáme na to, aby byla zátěž rentgenovým zářením co nejmenší,“ doplnil Kintr. Senzory nové generace dokáží podle něj pracovat s minimální dávkou rentgenového záření a skeny trvají mezi deseti a patnácti sekundami.

Nový přístroj umožňuje detailní zobrazení celé čelisti a okolních partií. Trojrozměrný model umožňuje například tvorbu řezů, otáčení, zvětšování i přesné měření. Díky připojení rentgenu do nemocniční sítě mohou lékaři snímky ined otevřít na monitorech v ordinaci a okamžitě posoudit stav pacienta. Nový rentgen také umožňuje bezproblémové vyšetření hendikepovaných pacientů na vozíku.

Stomatologický přístroj je umístěn na centrálním rentgenu nemocnice v přízemí budovy polikliniky. Snímkování se provádí každý všední den mezi 11. a 15. hodinou a vyšetření se provádí bez objednání.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky nemocnice Prostějov, AGEL Prostějov, zubaři, stomatologie, rentgen, 3D snímky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostějovské nemocnici mají nový stomatologický rentgen. Dokáže provádět i 3D snímky  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.