Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Umělá inteligence pomáhá v boji proti rakovině. Umí rozpoznat nádor a upozorní na neobvyklé změny v těle

Až o třetinu zvyšuje úspěšnost nálezů rakoviny, umí rozeznat neškodný výrůstek od možného nádoru ve střevech nebo určit závažnost změn v těle. Umělá inteligence stále častěji pomáhá lékařům na trávicí trakt, a umožňuje tak včas předcházet rakovině tlustého střeva, jícnu a žaludku.

O využití umělé inteligence, která by mohla pomáhat také se zpracovávání dat o pacientech a předvídat, komu hrozí vyšší riziko rakoviny, mluvila stovky odborníků na Českých a slovenských endoskopických dnech, které v minulých dnech proběhly v Olomouci.

Takzvaný kolorektální karcinom je jedním z nejčastějších nádorových onemocnění v České republice, každoročně postihne asi 7700 pacientů, necelá polovina ročně zemře. "V tuto chvíli se umělá inteligence stává běžným nástrojem při určování přednádorových změn polypů nebo časných nádorových stavů v tlustém střevě. Snižuje riziko přehlédnutí slizničních lézí při vyšetření během koloskopie," popisuje předseda České gastroenterologické společnosti ČLS JEP Ilja Tachecí.

Studie naznačují, že technologie pomáhá zachytit až o 30 procent více nálezů než při běžném vyšetření. "Obraz z endoskopu při vyšetření analyzuje v reálném čase speciální software. Pokud zjistí výskyt hledané abnormality, například polypu, označí ji čtvercem přímo na obrazovce a ohlásí ji zvukovým signálem. Navíc dokáže rozlišit nebezpečné polypy, které se mohou rozvinout v rakovinu, od těch neškodných, a to často lépe než samotný endoskopista," vysvětluje fungování systému přednosta II. Interní kliniky – gastroenterologické a geriatrické ve Fakultní nemocnici Olomouc Ondřej Urban.

Vědci z Olomouce vyvinuli novou metodu vyšetření moče. Dětským pacientům může zachránit život

Vědci z Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc vyvinuli novou metodu analýzy moče, která může dětem zachránit život. Postup umožňuje rychlejší a přesnější diagnostiku vzácných onemocnění, které se projevuj již v dětském věku....

 

Tlusté střevo přitom není jediný orgán, který lze vyšetřovat pomocí umělé inteligence. "Velmi užitečná je i při odhalování přednádorových změn v jícnu nebo žaludku. Samotný nádor při gastroskopii umíme rozlišit poměrně snadno, ale přednádorové změny v jícnu a žaludku jsou často ploché a lehce přehlédnutelné," dodal primář interního oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku Petr Vítek. Technologie však zatím není tak komerčně dostupná, jako v případě tlustého střeva.

V budoucnu může medicína využít umělou inteligenci také při zpracovávání dat o pacientech. Na základě zdravotnické dokumentace a nálezů by mohla vytipovávat a filtrovat pacienty, kteří mají největší riziko nádorového onemocnění. Lékařům by tak ušetřila čas, který by mohli věnovat pacientům.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky rakovina, umělá inteligence, diagnostika, jícen, žaludek, střevo, Česko, Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělá inteligence pomáhá v boji proti rakovině. Umí rozpoznat nádor a upozorní na neobvyklé změny v těle  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.