Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Vědci z Olomouce vyvinuli novou metodu vyšetření moče. Dětským pacientům může zachránit život

Vědci z Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc vyvinuli novou metodu analýzy moče, která může dětem zachránit život. Postup umožňuje rychlejší a přesnější diagnostiku vzácných onemocnění, které se projevuj již v dětském věku. Některé z nich jsou smrtelné.

Se zpracováním krve pomáhá ve FN Olomouc automatický systém. Novinku má jako první v republice

Ještě kvalitněji zpracované transfuzních přípravky mají díky trojici nových přístrojů k dispozici zdravotníci ve Fakultní nemocnici Olomouc. Systém využívají jako první tuzemské zdravotnické zařízení, v průběhu konference si jej tento týden...

"Metoda přináší inovativní přístup pro diagnostiku dědičných metabolických poruch. Jedná se o skupinu genetických onemocnění, které ovlivňují metabolismus organismu a vedou k různým zdravotním komplikacím a někdy až ke smrti dětského pacienta. Přesná a včasná diagnóza má zásadní význam pro účinnou léčbu a laboratorní diagnostika je zcela zásadní. Náš tým téměř šest let vyvíjel LC-MS/MS metodu pro analýzu organických kyselin, acylkarnitinů a acylglycinů, která zkracuje dobu vyšetření z osmi hodin na přibližně jednu hodinu," vysvětlil vedoucí oddělení klinické biochemie a vědeckého týmu David Friedecký.

Dosavadní vyšetření je zdlouhavé. "Přitom výsledky z laboratoře jsou zcela zásadní pro včasné nasazení správné léčby a mohou rozhodnout o přežití dítěte. Tyto poruchy jsou sice z části zahrnuty v novorozeneckém screeningu, avšak v rámci něj se vyšetřuje pouze osm biomarkerů, zatímco u naší metody je jich celkem 146 pro více než 80 onemocnění," dodal profesor.

Rychlá a správná diagnóza také snižuje možnost například akutní metabolické krize. Nová metoda byla publikována v prestižním mezinárodním časopise Clinical Chemistry and Laboratory Medicine.

Výhodou je i snadné provedení, kdy stačí jen pár kapek moči. V laboratoři pak dokáže provést analýzu i středoškolák bez dlouholetých zkušeností. Oddělení klinické biochemie na vývoji spolupracovalo s Dětskou klinikou a Lékařskou fakultou Univerzity Palackého. V rámci klinického ověřování vědci v průběhu dvou let analyzovali více než osm set vzorků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky děti, život, ohrožení, metabolismus, metoda, vědci, Olomouc, analýza, Fakultní nemocnice Olomouc, léčba, Lékařská fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci z Olomouce vyvinuli novou metodu vyšetření moče. Dětským pacientům může zachránit život  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.