Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

VIDEO: Pro nejpokročilejší diagnostiku nádorů. Ve FN Olomouc instalují přístroj za sto milionů

Špičkovou diagnostickou technologii PET/CT instalují specialisté do útrob nové přístavby Kliniky nukleární medicíny v olomoucké fakultní nemocnici. Přístroj za takřka sto milionů korun bude pomáhat zdravotníkům a pacientům zřejmě od letošního podzimu.

Budova X Fakultní nemocnice Olomouc prochází od loňského března rozsáhlou rekonstrukcí a funguje v provizorním režimu. Po více než roce stavebních prací míří do finiše budování dvoupodlažní dostavby, která výrazně rozšiřuje kapacity pracoviště poskytujícího péči také onkologickým pacientům. Nejcennějším vybavením nových prostor je přístroj PET/CT Siemens Biograph Vision 600 za necelých sto milionů korun. Rozložené moderní zařízení budí pozornost celého týmu Kliniky nukleární medicíny.

„Pro nás je to velký svátek. Tímto přístrojem z posledních vývojových generací PET/CT se zatím může pochlubit jen velmi málo pracovišť jak v České republice, tak i v celé Evropě. Navíc je to jedinečná příležitost prohlédnout si jednotlivé části této technologie. V následujících dnech již přijedou technici Siemensu a přístroj složí a připraví k důkladnému testovacímu provozu,“ vysvětluje vedoucí radiologický asistent Jiří Horalík s tím, že celková váha přístroje přesahuje pět tun.

Co je PET/CT?
Technologie PET/CT je považována za nejmodernější metodu v diagnostice nádorových onemocnění. Spojuje vyšetření pozitronovou emisní tomografií (PET) a výpočetní tomografií (CT). Získané obrazy obsahují informaci o metabolické aktivitě tkání a jsou díky CT modalitě doplněny informacemi o anatomii pacienta. Vyšetřovací metody PET/CT umožňují odhalit řadu patologických stavů zejména v onkologii, ale i kardiologii, neurologii, pneumologii, urologii, využívá se rovněž při průkazu zánětlivých a degenerativních procesů. 
Fakultní nemocnice v Olomouci pořídila první přístroj PET/CT v roce 2005 jako první zdravotnické zařízení na Moravě. Od roku 2010 pracoviště sídlí v samostatné budově. Pracoviště PET/CT Kliniky nukleární medicíny ve spolupráci s Oddělením lékařské fyziky a radiační ochrany splnilo akreditační standardy pro udělení EARL akreditace pro vyšetření prováděná pomocí radiofarmaka 18F-FDG. Plněním akreditačních podmínek je pracoviště zařazeno mezi takzvaná „Centra excelence“ v rámci Evropy.
Pro pacienty pracoviště PET/CT Kliniky nukleární medicíny má tato akreditace přínos spočívající v jednotném způsobu měření a hodnocení výsledků jejich vyšetření. Dále také umožňuje kontrolovat a hodnotit vývoj výsledků vyšetření v čase při dlouhodobém sledování zdravotního stavu.
Zdroj: FN Olomouc

Do připravované PET/CT vyšetřovny budou odborníci technologii instalovat a zprovozňovat ještě dva měsíce, v budoucnu bude fungovat nezávisle na již provozovaném druhém zařízení PET/CT v budově X. V přístavbě budou po listopadovém dokončení k dispozici také laboratoře určené k výrobě radiofarmak a zázemí pro zaměstnance kliniky.

Vědci z Olomouce vyvinuli novou metodu vyšetření moče. Dětským pacientům může zachránit život

Vědci z Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc vyvinuli novou metodu analýzy moče, která může dětem zachránit život. Postup umožňuje rychlejší a přesnější diagnostiku vzácných onemocnění, které se projevuj již v dětském věku....

Klinika nukleární medicíny FN Olomouc se zaměřuje nejen na poskytování diagnostické zdravotní péče, ale i terapeutických úkonů na lůžkovém oddělení především u onkologických pacientů, a sice v rámci Komplexního onkologického centra, které se v největším zdravotnickém centru na střední Moravě nachází.

„Rekonstrukce a dostavba Kliniky nukleární medicíny zvýší vybavenost nemocnice a zlepší podmínky pro zajištění adekvátní moderní zdravotní péče. A to včetně navýšení kapacity, kterou bude možné využít jak trvale, tak i s nově získanou možností dalšího navýšení v případě krizové situace, například rozkolísání chodu zdravotnických zařízení v případě epidemií,“ uvedl na webu FN Olomouc přednosta Kliniky nukleární medicíny Milan Kamínek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, vyšetření, PET/CT, nukleární medicína, rekonstrukce, stavba, FN Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Pro nejpokročilejší diagnostiku nádorů. Ve FN Olomouc instalují přístroj za sto milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.