Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Na chirurgii v Jeseníku si lékaři o prázdninách neodpočinou. Je hodně úrazů z kola a kolečkových bruslí

Zvýšený počet úrazů zaznamenali na začátku prázdnin lékaři na chirurgické ambulanci v Jeseníku. Průměrně nyní ošetřují přes třicet pacientů denně, nejčastěji jde o zlomeniny rukou po jízdě na kole nebo kolečkových bruslích. Pomáhali však i chlapci, který si na koupališti sedl na střep.

Za prvních deset dní prázdnin lékaři na chirurgické ambulanci v Nemocnici AGEL Jeseník ošetřili 351 pacientů. Zvýšený počet úrazů je vždy v létě, nejčastěji jde o zlomeniny kostí v horní části těla po pádech z kola či kolečkových bruslích.

Na Jesenicku jsou velmi populární stezky pro horská kola, kde k nehodám dochází velmi často. "Při úrazech na stezkách hraje roli zejména přeceňování svých sil a schopností. Cyklistika je toho zářným příkladem, když člověk neodhadne náročnost terénu a nepřizpůsobí mu styl své jízdy, často končí právě u nás na ambulanci," popisuje současnou situaci vrchní sestra chirurgického oddělení Veronika Škodová.

"Nejzávažnější úraz začátku prázdnin se stal právě na cyklistických trailech. Mladá cyklistka při pádu dopadla na řídítka a způsobila si rozsáhlou kontuzi jater. Musela být hospitalizována na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, v současné době je již v rekonvalescenci na chirurgickém oddělení," dodala zdravotnice.

VIDEO: Pro turistu do Jeseníků musel letět vrtulník. Muž uklouzl a vážně si poranil nohu

Z nepřístupném terénu v Jeseníkách museli horští záchranáři a lékaři evakuovat muže, který uklouzl a vážně si poranil nohu. Pro turistu nakonec přiletěl vrtulník. Horská služba apeluje, aby lidé dávali pozor, na túry se dobře připravili a měli...

Kromě cyklistů chirurgové ošetřovali například i motokrosového jezdce, který se zranil přímo při závodě, nebo malého chlapce, který si na koupališti sednul na střep. Řadě úrazů se ovšem dá předejít.

"Efektivní je používání chráničů při sportu, což řada lidí podceňuje. Typicky při jízdě na kolečkových bruslích by nošení správných ochranných pomůcek zamezilo řadě zlomenin zápěstí. S každým úrazem je také spojena určitá míra nepozornosti. Vyplatí se být obezřetný a ohleduplný vůči svému okolí," nabádá vrchní sestra.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.
Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto AGEL

Štítky prázdniny, úrazy, chirurgie, kolo, lékař, Jeseníky, cyklostezky, kolečkové brusle, Agel, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na chirurgii v Jeseníku si lékaři o prázdninách neodpočinou. Je hodně úrazů z kola a kolečkových bruslí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.