Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Funkcionalistický klenot architekta Žáčka žije. Z Domova sester v Prostějově bude dům pro seniory

Domov sester z roku 1933 v areálu bývalé nemocnice v Prostějově architekta Eduarda Žáčka se podařilo zachránit, bude z něho dům pro seniory. Za výraznou funkcionalistickou stavbu dal kraj 86 milionů, další miliony bude stát přestavba.

Nemocnice Šternberk zrekonstruovala Domov sester, byty využívají zaměstnanci i studenti dobrovolníci

Nemocnice AGEL Šternberk se může nyní pochlubit zrekonstruovaným Domovem sester. Budova je součástí nemocničního areálu a má 24 bytů. Investice do modernizace objektu, který patří Olomouckému kraji, si vyžádala 15 milionů korun. Byty slouží...

Takzvaný Domov sester v Prostějově hejtmanství koupilo za 86 milionů korun a v těchto dnech si stavbu převzalo. Významná kulturní památka v minulosti nabízela zázemí nejen řádovým sestrám, ale fungovala také jako místo pro laboratoře, kanceláře a byty. Nyní bude objekt sloužit místním sociálním služeb.

"Ještě předtím, než začne dům využívat krajská příspěvková organizace, musí projít nezbytnými úpravami. Jejich cena bude zhruba 44 milionů korun a hejtmanství se pokusí na projekt získat dotaci z Národního plány obnovy," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

V současné době má Dům sester pětadvacet bytů, které projdou rekonstrukcí. Kraj již připravuje dokumentace k opravě památky, příští rok odstartuje samotná stavba. "Nemovitost bude provozovat Centrum sociálních služeb Prostějov. To bude upravené byty využívat pro seniory, kteří jsou odkázaní na cizí pomoc. Výrazně se tím zvýší a zkvalitní sociální služby v Prostějově i v jeho okolí," podotkl náměstek hejtmana pro oblast sociálních služeb Ivo Slavotínek (Spojenci).

Domov sester pochází z roku 1933 a patří mezi nejvýraznější funkcionalistické stavby v Česku. Architektem byl Eduard Žáček. Připravovaná rekonstrukce všechny výrazné architektonické prvky zachová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Olomoucký kraj

Štítky dům, domov, Domov sester, rekonstrukce, hejtmanství, Eduard Žáček, Prostějov, Česko, Josef Suchánek, Ivo Slavotínek, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Funkcionalistický klenot architekta Žáčka žije. Z Domova sester v Prostějově bude dům pro seniory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.