Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V Olomouci vzniklo centrum léčby rakoviny plic. Riziko roste při dvaceti cigaretách denně po dobu dvaceti let

V Olomouci vzniklo Centrum vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče. V tuzemsku na rakovinu plic onemocní přibližně 6600 lidí a téměř 5400 zemře. Klíčové je podchytit tuto zákeřnou chorobu včas. Preventivní program je určený pro ty, kteří kouří dvacet cigaret denně po dobu dvaceti let.

V tuzemsku rakovinou plic každoročně onemocní přibližně 6600 lidí a téměř 5400 na ni zemře. Preventivní program, která funguje od loňského roku, je určený lidem mezi 55. a 74. rokem, kteří vykouřili alespoň 200 tisíc cigaret. To odpovídá 20 cigaretám denně po dobu 20 let, nebo 40 cigaretám po dobu 10 let.

Úspěšná léčba rakoviny plic v drtivé většině případů spočívá v chirurgickém odstranění nádoru, klíčové je proto podchytit nemoc včas. Ministerstvo zdravotnictví v červnu letošního roku zřídilo osm Center vysoce specializované pneumoonkochirurgické péče, ke kterým patří také I. chirurgická klinika Fakultní nemocnice Olomouc. 

"Všichni pacienti s maligními nádory procházejí celým spektrem vyšetření, na jejichž základě je určeno stadium pokročilosti onemocnění a po projednání multioborovým týmem s přítomností řady odborníků příslušných oborů je určena odpovídající léčba," vysvětlil přednosta I. chirurgické kliniky FN Marek Szkorupa

Jak na zdravé ledviny? Specialista z Fakultní nemocnice má doporučení, v ohrožení jsou hlavně diabetici

Až deset procent dospělých v České republice má, často kvůli diabetu 2. typu, poškozené ledviny, a ty pak nefungují, jak by měly. Jak si udržet ledviny v kondici, a vyhnout se tak zdravotním komplikacím v budoucnu, radí nefrolog z...

Nově ustanovená centra mají v péči o pneumoonkochirurgické pacienty výsadní postavení, tým tvoří zástupci celé řady oborů, pneumologie, klinické onkologie, radiační onkologie a chirurgie. "Centra budou garantovat také navazující a komplexní péči o tyto nemocné a poskytnutí nejmodernějších metod léčby," sdělil chirurg.

Lékaři v Olomouci v současné době provádí 70 až 90 velkých operací plicního karcinomu ročně. "Hrubým odhadem bychom jich mohli zvládnout až sto padesát. Dalšími výkony jsou metastazektomie z plic pro jiný primární nádor, odstranění nádorů hrudní stěny, pohrudnice, mezihrudí a jiné. Celkový počet hrudních výkonů bývá okolo dvou set padesáti za rok," dodal přednosta.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Olomouc, rakovina, operace, centrum, prevence, cigareta, léčba, karcinom plic, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Jest sice pravda,že občas onemocní rakovinou nekuřák nebo někdo kdo jen příliš často chodil do zahulených putyk, ale jinak právý opak je pravdou!Takže panové a dámy nehulte a nechcípnete příliš včas!

Neděle, 29. října 2023, 07:00Odpovědět

V Olomouci vzniklo centrum léčby rakoviny plic. Riziko roste při dvaceti cigaretách denně po dobu dvaceti let  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.