Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fakultní nemocnice pomáhá lidem s inkontinencí. Používá novou metodu

Některé zdravotní problémy jsou ve společnosti stále tabu. Inkontinence je jeden z nich. A to i přesto, že se s únikem moči nebo stolice potýká šest až deset procent populace. Olomoucká fakultní nemocnice se nedávno zařadila mezi zařízení, která k pomoci s inkontinencí využívají metodu neurostimulátoru.

Nejčastěji trpí inkontinencí starší lidé, ale problém se týká i pacientů po chirurgických zákrocích nebo žen s poporodními traumaty. „Inkontinenční potíže mohou nastat i po operacích konečníkové praskliny, hemoroidů, nebo výhřezu konečníku“ vysvětlil Pavel Zbořil z chirurgické kliniky olomoucké nemocnice.

Inkontinenční problémy se dají řešit také chirurgicky. Mezi inovativní metody patří sakrální neuromodulace. „Je to léčebná procedura, která využívá elektrické impulzy k ovlivnění funkce močového měchýře, rekta a análního svěrače,“ popsal další chirurg olomoucké nemocnice Tomáš Řezáč. Ten společně s Pavlem Zbořilem tuto metodu ve fakultní nemocnici poprvé provedl.

Fakultní nemocnice otevřela Centrum zdraví a prevence. Součástí je také ambulance psychosomatické medicíny

Centrum zdraví a prevence dnes v pavilonu F otevřela Fakultní nemocnice Olomouc. Součástí jsou ambulance preventivní a psychosomatické medicíny a oddělení praktického lékařství. Cílem centra je předcházet nemocem, ochránit budoucí pacienty, a...

Na tento první zákrok se lékaři pečlivě připravili i pomocí 3D tisku. „I při jiných operacích využíváme 3D rekonstrukci pánve k lepšímu objasnění anatomických poměrů a v tomto konkrétním případě jsme měli k dispozici model pánve pacientky,“ uvedl Řezáč. Správné zavedení a poloha elektrody má totiž podle něj pro úspěch této metody zásadní význam.

„Efekt metody vyhodnocujeme už během operace. Poté stimulaci testujeme ještě následující týden nebo dva. A pokud je i nadále efekt pozitivní, pacienty indikujeme k trvalé stimulaci,“ doplnil Zbořil. Podle lékařů by lidé trpící inkontinencí stolice neměli své problémy skrývat a měli by navštívit svého lékaře, který je pošle na příslušné vyšetření.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky nemocnice, Fakultní nemocnice Olomouc, inkontinence, metoda, sakrální neuromodulace, stolice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice pomáhá lidem s inkontinencí. Používá novou metodu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.