Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Šumperská nemocnice dokončila obnovu důležitého pavilonu. Získala i prostory pro nové oddělení

Letitá budova šumperské nemocnice označovaná jako stará interna prošla rozsáhlou rekonstrukcí za více než 37 milionů korun. V pavilonu E sídlí neurologie, plicní ambulance a nově také oddělení akutní lůžkové rehabilitace. Kromě úspory energií přinesla investice také zlepšení komfortu pro zdravotníky a pacienty a rozšíření poskytované péče.

Jesenická nemocnice o svátcích ošetřila přes 300 pacientů. Nejčastější byly úrazy a popáleniny

Zdravotníci jesenické nemocnice AGEL ošetřili během vánočních svátků a v závěru roku více než tři stovky pacientů. Lékařskou pomoc vyhledávali především kvůli sportovním úrazům a popáleninám. Výjimkou nebyly ani úrazy v důsledku požití alkoholu.

Dveře k důležité obnově budovy z 30. let minulého století otevřel v roce 2022 převod objektu do vlastnictví nemocnic, předtím dlouhou dobu patřila stavba městu a možnosti financování rozsáhlé opravy byly omezené. Nemocnice po převedení nemovitosti mohla usilovat o dotační podporu, která dosáhla úrovně 6,4 milionu korun. Zdravotnické zařízení dofinancovalo dalších takřka 24 milionů. Stavební práce se podařilo dokončit v závěru léta, na ně navazovaly ještě další úpravy a dovybavení nového pracoviště. Potřebné zdravotnické přístroje a kompletní rozvody datových sítí vyšly na dalších 7,5 milionu korun.

Historická podoba budovy E a její stav před rekonstrukcí. Foto: Nemocnice Šumperk

„V prvním poschodí budovy vzniklo zcela nově akutní lůžkové oddělení rehabilitace, kde odborný personál pod vedením primáře Tomáše Vilhelma vrací zpět do života pacienty po plánovaných i akutních operacích a mozkových příhodách s obdivuhodnou úspěšností. V přízemí je zachována neurologická a plicní ambulance a ve druhém patře lůžkové oddělení neurologie,“ shrnula mluvčí nemocnice Hana Hanke.

Rekonstrukce takřka sto let starého objektu, který s ohledem na své dřívější využití bývá označován jako stará interna, přinesla i potřebu neočekávaných úprav. „Zjistilo se, že je nutné kompletně vyměnit kanalizační napojení, což nebylo součástí původního projektu. Bylo také třeba upravit povrchy před vchodem do objektu, aby byla možná hladká obsluha sanitkami a transportními lehátky. Vše se nakonec podařilo zvládnout,“ uvedli zástupci nemocnice.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Šumperk

Štítky Nemocnice, budova, stavba, rekonstrukce, nemocnice Šumperk, Olomoucký kraj

Šumperská nemocnice dokončila obnovu důležitého pavilonu. Získala i prostory pro nové oddělení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.