Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Olomouckém kraji mírně vzrostla nemocnost, v Šumperku obnoví očkování proti covidu

Hygienici v Olomouckém kraji evidují nemocnost akutních respiračních onemocnění na úrovni 1371 případů na 100 tisíc obyvatel, před týdnem jich bylo 1332. Více je případů chřipky, naopak ubylo nákaz kononavirem SARS-CoV-2. Od příštího týdne bude nemocnice v Šumperku znovu nabízet očkování proti onemocnění covid-19, možnosti vakcinace rozšiřuje i Fakultní nemocnice v Olomouci.

Ačkoliv nemocnost v minulém týdnu mírně narostla, oproti konci loňského roku je zatím nemocných výrazně méně. V polovině prosince hygienici evidovali 1957 případů na 100 tisíc obyvatel.

Nejvyšší nemocnost hygienici v uplynulém týdnu zaznamenali v okrese Olomouc, kde bylo 1597 nákaz na 100 tisíc obyvatel. Nejnižší nemocnost je na Přerovsku. V tomto okrese připadá na 100 tisíc obyvatel v průměru 1130 případů akutních respiračních onemocnění. „Nejvyšší nemocnost byla zaznamenána ve věkové skupině do pěti let, nejnižší ve věkové skupině nad 65 let,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Šumperská nemocnice dokončila obnovu důležitého pavilonu. Získala i prostory pro nové oddělení

Letitá budova šumperské nemocnice označovaná jako stará interna prošla rozsáhlou rekonstrukcí za více než 37 milionů korun. V pavilonu E sídlí neurologie, plicní ambulance a nově také oddělení akutní lůžkové rehabilitace. Kromě úspory energií...

V porovnání s předchozím týdnem zaznamenali hygienici i nárůst počtu chřipek, a to o 53,4 procenta. V celém Olomouckém kraji evidují 112 případů chřipky na 100 tisíc obyvatel. U čtyř lidí má chřipka závažný průběh vyžadující intenzivní péči. „Ve třetím kalendářním týdnu evidujeme 119 nových případů onemocnění covid-19, což je o 86 případů méně než v týdnu předešlém, kdy jich bylo 205. K dnešnímu dni nemáme hlášen žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění," dodala Koutná. Nejvyšší počet nákaz koronavirem je v okrese Olomouc (49), následuje Šumperk (25), Prostějov (24), Přerov (18) a Jeseník (3).

V šumperské nemocnici budou moct zájemci využít od příštího týdne možnost vakcinace proti onemocnění covid-19. Očkování bude probíhat od 24. ledna v pavilonu P každou středu od 7 do 8 hodin, a to pouze po předchozím telefonickém objednání na čísle 583 334 121. „V současné době očkujeme vakcínou Nuvaxovid XBB.1.5,“ uvedla mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke. Bližší informace jsou k dispozici na webu zdravotnického zařízení.

Očkování proti covidu poskytuje také například Fakultní nemocnice Olomouc, pro dospělé v budově s označením P a dětské pacienty může očkovat praktický lékař pro děti a dorost případně lékaři na dětské klinice. „Aktuálně je ve Fakultní nemocnici k dispozici očkovací látka proti covid-19 pro děti všech věkových skupin. Nově tedy i pro děti od pěti do jedenácti let, ale i pro děti od čtyř měsíců do pěti let věku,“ uvádí zástupci FN Olomouc. Podrobnosti a termíny jsou uvedeny na webových stránkách nemocnice.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Šumperk

Štítky Zdraví, nemoc, nemocnost, chřipka, respirační onemocnění, covid-19, očkování, Šumperk, Olomouc, Olomoucký kraj, nemocnice

V Olomouckém kraji mírně vzrostla nemocnost, v Šumperku obnoví očkování proti covidu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.