Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Rehabilitace s videohrami. Pacienti v šumperské nemocnici zlepšují stabilitu a pohyb na speciální plošině

Speciální motivaci k pilování rovnováhy a posílení potřebných svalů mají pacienti na lůžkovém rehabilitačním oddělení šumperské nemocnice. Zdravotnické zařízení totiž využívá pro léčbu i videoherní balanční desku, která proces cvičení převádí do poutavější a zábavnější formy. Zdravotníci plánují i další využití moderních technologických možností.

Inteligentní balanční tréninková deska, kterou Nemocnice Šumperk nedávno zakoupila, využívá 3D pohybový senzor, který citlivě převádí změny polohy do videohry na monitoru. „Prostřednictvím balanční plošiny BoBo pak pacient ovládá pohyb objektů na obrazovce. Svou rovnováhou kontroluje například pohyb aut, brání rozlití sklenice, posunuje kvádry z místa A do místa B a vidí hned výsledky své snahy na obrazovce. Říkáme tomu biofeedback. Prostřednictvím motivace při hře, tak docílíme zlepšení stability, pohybové plynulosti a reakční pohybové odezvy,“ vysvětluje v tiskové zprávě princip technologické novinky primář lůžkové rehabilitace Tomáš Vilhelm.

Základem fyzioterapie je vyvolat jednoduchou nebo složitější pohybovou odpověď jako reakci na podnět. „Lidské tělo je plné čidel, kterým říkáme receptory. Ty každý zlomek vteřiny informují mozek o poloze kloubů, napětí šlach a svalů, o postavení lebky, o terénu, po kterém chodíme a mnoha dalších informacích. Mozek tyto informace zpracovává a dává pokyn jednotlivým svalům, aby se zapojovaly tak, aby pohyb byl co nejefektivnější, nejekonomičtější, nejpřesnější a nejplynulejší. Může jít jen o pohyb prstu, pohyb vidličky s kouskem řízku k ústům nebo balancování na laně u provazochodce. U neurologických onemocnění nebo pooperačních stavů mohou být přenosy informací do mozku nebo naopak pohybová odezva porušeny. A právě zde se může velmi efektivně uplatnit BoBo Balance,“ přiblížil primář Vilhelm.

„Lůžkové rehabilitační oddělení je novým pracovištěm, které šumperská nemocnice otevřela loni v létě. Nemocniční tým lékařů, zdravotníků a fyzioterapeutů zde poskytuje akutní rehabilitační péči pacientům po ortopedických operacích, po mozkových příhodách či po úrazech,“ sdělila mluvčí Nemocnice Šumperk Hana Hanke.

FN Olomouc rozšířila kapacity vytíženého pracoviště. Rehabilitacím pacientů poslouží nová lůžková stanice

Prostory pro pomoc dalším pacientům získalo Oddělení rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc, dlouhodobě vytížené kapacity se podařilo rozšířit vybudováním nové lůžkové stanice. Ta funguje ve čtvrtém patře ortopedické kliniky a má kapacitu...

Zdravotnické pracoviště se chce využitím moderních technologií ve fyzioterapii zabývat i v dalších měsících a letech. „Pevně doufám, že našim pacientům už brzy nabídneme využití technologie virtuální reality ve fyzioterapii,“ podotkl lékař.

Pacientům schopným a ochotným spolupracovat poskytují zdravotníci rehabilitační péči, která je na lůžkovém oddělení podle primáře celodenní a má několika fází. „Výsledky naší usilovné práce jsou opravdu brzy vidět. S pacienty zde pracujeme po všech stránkách. Nejen po té pohybové, ale i po stránce kognitivních funkcí, tedy vnímání, po stránce myšlenkového rozvoje, po stránce tréninku řeči nebo po stránce ergoterapie,“ uzavírá primář lůžkového pracoviště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Šumperk

Štítky Zdraví, rehabilitace, fyzioterepie, videohry, balanc, stabilita, pohyb, pohybový aparát, Nemocnice Šumperk, Šumperk, Olomoucký kraj

Rehabilitace s videohrami. Pacienti v šumperské nemocnici zlepšují stabilitu a pohyb na speciální plošině  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.