Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Ve všední dny zavřeno, mění se i víkendový režim. Zubní pohotovost v Olomouci zkrátí ordinační hodiny

, aktualizováno 21. února 2024, 9:38

Zubní pohotovost ve Fakultní nemocnici od 1. března značně sníží rozsah ordinačních hodin. Pohotovostní služba zubního lékařství již nebude k dispozici ve všední den a změní se i režim o víkendech a státních svátcích. Ve dnech pracovního volna namísto dvanáctihodinového provozu bude pracoviště ošetřovat pacienty mezi 8. a 16. hodinou.

Pomoc pro miminka i těžce zraněné. Záchranářský vrtulník z Olomouce zvládl rekordní porci zásahů

Mimořádné vytížení absolvovali v minulém roce letečtí záchranáři v Olomouckém kraji. Ve vzduchu strávil vrtulník s volacím znakem Kryštof 9 přes 32 tisíc minut, tedy více než 530 hodin. Na pomoc lidem vzlétla helikoptéra ve 704 případech, v...

„Fakultní nemocnice Olomouc bude na základě výběrového řízení vypsaného Olomouckým krajem na poskytování pohotovostní služby v oboru zubní lékařství zajišťovat zubní lékařskou pohotovostní službu (LPS) od 1. března 2024 ve dnech pracovního klidu v čase od 8 do 16 hodin,“ uvedl mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Stomatologická pohotovost tak ve fakultní nemocnici bude k dispozici pouze o víkendu či ve svátcích mezi 8. a 16. hodinou, a to na stejném místě jako doposud, tedy na Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie v pavilonu R. „Pohotovost bude zajištěna na dvou křeslech, během provozní doby budou přítomni dva lékaři a dvě sestry,“ podotkl mluvčí olomoucké nemocnice.

FN Olomouc zdůrazňuje, že zubní lékařská pohotovostní služba je přednostně určena k neodkladnému ošetření chorob a úrazů zubů, čelistí a měkkých tkání obličeje. Pohotovostní služba naopak není určena k poskytování standardní stomatologické péče.

Chirurgové z Olomouce využívají robota k mimořádně obtížné operaci slinivky. Zákrok trvá až jedenáct hodin

Do náročného boje s odstranitelnými částmi zhoubných onemocnění slinivky břišní se s využitím robotického systému pustili chirurgové z Fakultní nemocnice Olomouc. Víceramenný robot s operačními nástroji umožňuje menší zásah do těla pacienta,...

Do konce února bude pracoviště pro neodkladné ošetření fungovat v pracovní dny od 15. do 22. hodiny, s příchodem měsíce března ale už budou lidé se svými obtížemi muset zamířit jinam. „V pracovních dnech mimo provozní dobu zubní LPS se pacienti s akutními potížemi mohou prioritně obracet na svého zubního lékaře. Podle příslušných ustanovení Zákona o zdravotních službách mohou v nutných případech také navštívit jiné zubní lékaře, což platí i pro pacienty bez registrujícího lékaře,“ upozorňují zástupci FN Olomouc.

Nemocnice odkazuje na informační brožuru České stomatologické komory ze září loňského roku, ve které se uvádí: „Pacienti, kteří nemají svého registrujícího zubního lékaře nebo je pro ně nedostupný, například protože se aktuálně zdržují mimo své bydliště, mají možnost žádat poskytnutí neodkladné péče u kteréhokoliv poskytovatele zdravotních služeb v oboru zubní lékařství v jeho ordinační době. Této možnosti by měli využívat přednostně, protože pohotovostní služba je určena jen pro ty případy, kdy dojde k náhlé změně zdravotního stavu či zhoršení průběhu onemocnění mimo běžnou ordinační dobu… každý poskytovatel je v průběhu své pravidelní ordinační doby povinen poskytnout neodkladnou péči každému pacientovi, který ji potřebuje.“

Jak vnímáte omezení ordinační doby zubní pohotovosti ve FN Olomouc?

Celkem hlasovalo271 čtenářů

Informace o lékařské pohotovostní službě i poskytovatelích zdravotních služeb v oboru zubního lékařství jsou dostupné online na webu Olomouckého kraje. Pohotovostní služba v oboru zubní lékařství v okresech Šumperk a Jeseník je zajištěna o sobotách, nedělích a svátcích v době od 8 do 12 hodin, a to podle rozpisů, které jsou rovněž na stránkách Olomouckého kraje.

Od 1. března nebude ve dnech pracovního volna zubní pohotovost fungovat ve dvanáctihodinovém režimu od 8 do 20 hodin, ordinační doba se o čtyři hodiny zkrátí. Nepřetržitou pohotovostní péči zajišťují stomatologická pracoviště i ve spolupráci s lékařskou pohotovostí – v případě akutních život ohrožujících či krvácivých stavů se lidé jako doposud mohou i mimo ordinační dobu obrátit na Oddělení urgentního příjmu Fakultní nemocnice Olomouc, které se nachází v pavilonu s označením A.

S aktuálně končící smlouvou na poskytování zubní lékařské pohotovostní služby vypsal Olomoucký kraj výběrové řízení, do kterého se podle náměstka hejtmana Olomouckého kraje pro oblast zdravotnictví Dalibora Horáka (ODS) přihlásila pouze Fakultní nemocnice Olomouc. „Ustanovení příslušného zákona o zdravotních službách ukládají krajům odpovědnost za organizaci a zajištění lékařských pohotovostních služeb. Zákon však nic neříká o časovém rozsahu zajištění těchto služeb. Rozsah zajištění pohotovostních služeb se tedy v jednotlivých krajích liší podle aktuálních kapacity poskytovatelů zdravotních služeb v regionech a to včetně personálních možností. To je i případ Fakultní nemocnice Olomouc. Pozitivní je, že zatímco dříve byla zubní pohotovost zajišťována na jednom křesle jedním lékařem a jednou zdravotní sestrou, nově bude zajišťována na dvou křeslech dvěma lékaři a dvěma zdravotními sestrami. V kratším časovém rozsahu tedy bude možné ošetřit větší počet pacientů. Finanční stránka v otázce zajištění pohotovostních služeb nehraje tu nejvýznamnější roli," sdělil hejtmanův náměstek.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, lékařská pohotovost, zubní pohotovost, ošetření, ordinační doba, FN Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve všední dny zavřeno, mění se i víkendový režim. Zubní pohotovost v Olomouci zkrátí ordinační hodiny  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.