Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na odběrech jako v kavárně. Transfuzka v Šumperku přesídlila do nových prostor, zmodernizovala i laboratoř

První dárci krevní plazmy zamířili ve středu do nového moderního prostředí AGEL Transfúzní služby v Šumperku. Po nákladné rekonstrukci budovy v Nemocniční ulici budou prostory sloužit také zpracování transfúzních přípravků a laboratorním analýzám. Z původní adresy se v následujících měsících do nového centra přestěhuje také proces darování plné krve.

„Ačkoliv se stěhujeme jen několik set metrů od původní adresy, fakticky je to pro nás a naše dárce obrovský posun a nepochybně každý tu změnu pozná. Interiéry jsme pojali méně formálně, a spíše než zdravotnické zařízení připomínají kavárnu. Velice se těšíme, až budeme v těchto prostorách společně s našimi věrnými dárci nejen z řad policie, hasičů či studentů,“ uvedl v tiskové zprávě předseda představenstva AGEL Transfúzní služby Václav Kokeš.

Součástí nových prostor pro dárce je tak například pult s obsluhou, automat na kávu a vodu, audiovizuální výbava čekárny, samozřejmostí je klimatizace a připojení na WiFi, vyvolávací kiosek, skříňky pro uschování věcí či automatický obouvač návleků.

„Nově navíc budeme mít k dispozici daleko větší prostory, a to jak pro dárce, tak i pro samotné zpracovávání krve a krevních složek, což nám umožní také inovovat přístrojovou techniku,“ dodal Václav Kokeš.

Rekonstrukce uzavřela klíčovou část olomoucké transfuzky. Jak se upraví proces darování krve?

Stavebními a technickými úpravami za téměř sto milionů korun prochází pavilon Transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Rozsáhlá rekonstrukce se dotkne i dárců krve, odběry nejcennější tekutiny budou probíhat v jiné budově.

Odborníci ze šumperského transfuzního centra mohou navíc využívat kompletně nové vybavení laboratoře virových markerů a laboratoře imunohematologie. „Transfúzní přípravky budou pro příjemce transfúze bezpečnější díky novému NAT analyzátoru Panther od firmy Grifols. Nový je i analyzátor na vyšetření sérologie virových markerů Alinity i od firmy Abbott. Vybavení naší laboratoře jsme rozšířili i o nový analyzátor Erytra od firmy Grifols pro vyšetření krevní skupiny, Rh fenotypu a screeningu protilátek u dárce. Vyšetření budou díky analyzátoru nejen rychlejší, ale přístroj umožňuje testy, které se doposud dělaly ručně, provádět automaticky,“ přiblížila Michaela Šimečková, vedoucí laboratoře AGEL Transfúzní služby.

V nové budově je provoz rozdělený do několika pater, objekt disponuje i vlastní trafostanicí a záložním agregátem pro dodávky elektrické energie v případě výpadku. „V přízemí nové budovy jsou umístěny mrazící a chladící boxy, prostory pro přípravu zásilek pro expedici, expedice samotná, a také šatny zaměstnanců. V prvním patře je dárcovská sekce, odběrové sály a čekárna dárců s vyvolávacím systémem. V druhém patře je výrobní provoz a laboratoře, ve třetím pak administrativa a vedení společnosti. Ve čtvrtém patře jsou umístěny veškeré technologie, rozvodny a vyhrazená technická zařízení sloužící k celkovému provozu budovy, plus také prostor pro skladování písemností, které jsme ze zákona povinni uchovávat po dobu 30 let,“ vylíčil Václav Kokeš.

Z odběrového sálu s centrálním pultem sester bude odebraná plazma či vzorky putovat do dalších částí budovy efektivně s využitím dopravního výtahu. „Urychlí se tak transport odebrané krve a plazmy a vzorky krve pro analýzu v laboratoři a tento transport bude i bezpečnější,“ podotkla mluvčí skupiny AGEL Gabriela Lefenda s tím, že v nové budově budou od 10. dubna naplno probíhat odběry krevní plazmy a také veškeré zpracovávání krve a krevních derivátů i laboratorní vyšetření – a to jak těch odběrů, které budou odebírány přímo na Transfúzní službě AGEL, tak i těch, které budou přivezeny z ostatních odběrových míst. Darování plné krve probíhá nadále v budově na ulici Boženy Němcové 22, odkud by se měla podle zástupců zdravotnické organizace tato sekce provozu přestěhovat do nových prostor v Nemocniční ulici za několik měsíců.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skupina AGEL

Štítky Zdraví, dárcovství, darování krve, darování plazmy, transfuzní služba, AGEL, Šumperk, rekonstrukce, stěhování, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na odběrech jako v kavárně. Transfuzka v Šumperku přesídlila do nových prostor, zmodernizovala i laboratoř  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.