Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Počet případů chřipky v kraji lehce vzrostl. Nejvíce nemocných je na Prostějovsku

Podle dat Krajské hygienické stanice (KHS) došlo od minulého týdne v Olomouckém kraji k lehkému nárůstu nemocnosti respiračních onemocnění. Oproti předchozímu týdnu se počet případů zvedl o 9,3 procenta. Nejvíce nemocných chřipkou a podobnými nemocemi bylo zachyceno v okrese Prostějov.

Relativní nemocnost v kraji byla tento týden 1141 případů na 100 tisíc obyvatel. V minulém týdnu to bylo 1044 případů. „Nejvyšší nemocnost byla hlášena v okrese Prostějov, tam šlo o 1 297 případů, nejnižší naopak v okrese Šumperk, kde bylo zaznamenáno 884 nemocných,“ vysvětlila mluvčí KHS Markéta Koutná. Stejně jako v minulých týdnech je nejvíce nemocných mezi dětmi do pěti let.

Oproti minulému týdnu zaznamenali hygienici i vzestup nemocí, které svými příznaky odpovídají chřipce. U nich šlo dokonce o nárůst o 17,7 procenta. „V aktuální sezóně respiračních infekcí evidujeme v kraji ke včerejšímu dni celkově 48 případů chřipky, které vyžadovali intenzivní péči. Ve 14 případech pacient zemřel,“ doplnila Koutná. Případů Covidu-19 bylo tento týden zachyceno 5. To je stejný počet jako v týdnu předchozím.

Zlaté Hory by se měly dočkat základny záchranky. Provoz vyjde na 15 milionů ročně

Náklady ve výši 10 milionů korun předpokládá vedení Olomouckého kraje pro vybudování výjezdové základny zdravotnické záchranné služby ve Zlatých Horách v severním cípu regionu. Oblast na Jesenicku o zřízení sídla záchranky usiluje dlouhodobě,...

I v těchto jarních dnech hygienici stále připomínají, že ze všeho nejdůležitější je prevence. Důkladná hygiena rukou, zakrývání úst a nosu při kašli, pravidelné větrání i posilování imunity jsou důležité faktory, které pomáhají zabraňují šíření respiračních nemocí. „Každý, kdo se necítí dobře, by měl také omezit své kontakty zůstat doma. Dalším nástrojem prevence v předcházení komplikací, těžkému průběhu onemocnění chřipkou nebo Covidem-19 je očkování,“ uzavřela mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky chřipka, nemocnost, KHS, Krajská hygienická stanice, Olomoucký kraj, nárůst

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet případů chřipky v kraji lehce vzrostl. Nejvíce nemocných je na Prostějovsku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.