Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

VIDEO: Pro bezpečné první chvíle. V Olomouci se rozběhla sbírka na oxymetry pro novorozence

Jedenáct nových pulzních oxymetrů má vylepšit péči o novorozence ve Fakultní nemocnici Olomouc, techniku za tři miliony korun plánují pro odborné pracoviště pořídit iniciátoři dobročinné kampaně Zázraky zrození. Nové přístroje nahradí dosluhující monitory, které se používají i při klíčovém procesu poporodního bondingu, kdy dochází k prvnímu kontaktu nově narozeného dítěte s rodiči.

Novorozenecké oddělení FN Olomouc prochází proměnou. Rekonstrukce se musí zvládnout za provozu

Dvouměsíční série stavebně-technických úprav se rozběhla v interiérech novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc. Rekonstrukce, která přinese navýšení komfortu a funkčnosti prostor pro miminka, maminky i zdravotníky, probíhá za plného...

Pulzní oxymetry společně s centrálním řídícím pultem mají na novorozeneckém oddělení FN Olomouc nahradit nynější monitory, které jsou staré a už nevyhovují potřebám na zajištění prvního kontaktu rodičů s právě narozeným dítětem. „Ihned po narození dochází k hormonálním změnám, které zakládají celkovou životní stabilitu dítěte. Děje se to nejlépe při okamžitém a trvajícím spojení s matkou. Bonding, kontakt kůže na kůži, neumíme ničím nahradit. Miminko prožívá v láskyplné náruči základní existenciální pocit bezpečí, který si nese životem,“ uvedl dlouholetý primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Olomouc Lumír Kantor.

Nové pulzní oxymetry podle něj umožní během bondingu důkladně sledovat základní životní funkce novorozenců při zachování absolutního klidu, který je v prvních hodinách a dnech jejich života naprosto nezbytný. „Proto jsou tyto drahé přístroje tolik potřeba,“ podotkl Kantor. Kampaň nazvaná Zázraky zrození byla zahájena v Olomouci promítnutím propagačního videa a výstavou fotografií Lukáše Navary z prostředí olomoucké porodnice. Sbírka je naplánována do 1. června, na který připadá Mezinárodní den dětí a Světový den rodičů. Přispět mohou lidé i firmy prostřednictvím dárcovské platformy komunity Wakawai.

Kampaň připravila olomoucká firma LORIKA. Manželky dvojice manažerů této společnosti porodily ve FN Olomouc své děti. „Protože se naší společnosti daří, chceme pomoct tam, kde se přes veškerou snahu nedostává prostředků na nejlepší možnou péči. Ta má své technické i finanční limity, které teď společně se širokou veřejností i kolegy z podnikání posuneme,“ podotkl jeden z iniciátorů sbírky David Martinek.

FN Olomouc je šestou největší nemocnicí v ČR. Má 66 pracovišť, zhruba 1200 lůžek a 4542 zdravotnických i nezdravotnických zaměstnanců. Ročně ambulantně ošetří přes milion pacientů a na lůžkových odděleních hospitalizuje přes 50 000 lidí. Lékaři FN Olomouc ročně provedou přibližně 34 000 operací. V roce 2023 přišlo v olomoucké nemocnici na svět 2051 dětí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lukáš Navara

Štítky Zdraví, nemocnice, FN Olomouc, novorozenecké oddělení, oxymetr, pulzní oxymetr, sbírka, veřejná sbírka, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

My se budem skládat na základni vybaveni nemocnic po 5tikorunách z našich žebráckéch mezd, aby pak modři papaláši z ODSS mohli vykrádat miliony a hrát si na nadlidi a néévyšši kastu ? !!!

Středa, 24. dubna 2024, 06:15Odpovědět

VIDEO: Pro bezpečné první chvíle. V Olomouci se rozběhla sbírka na oxymetry pro novorozence  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.