Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Kůže si zvykne. Tak zní jeden z častých mýtů, který může vést až k rakovině

Případů rakoviny kůže podle odborníků stále přibývá. Podle odhadů bude v roce 2040 nejčastějším typem tohoto zákeřného onemocnění u mužů a druhým u žen, hned po nádoru prsu. Důležitá je proto prevence. Řada lidí ale dá na babské rady nebo dezinformace, že si kůže přeci musí zvyknout. Lékaři toto zásadně odmítají. Na co si tedy dát pozor?

„Rakovina kůže je nejčastějším typem rakoviny v České republice. A přestože sluneční záření patří mezi významné faktory jejího vzniku, stále hlasitěji se šíří dezinformace o tom, že kůži není zapotřebí nijak chránit, že si musí zvyknout. S podobnými ničím nepodloženými nesmysly se můžeme setkat také ohledně nošení slunečních brýlí,“ upozorňuje Kateřina Šédová, zakladatelka neziskové organizace Loono. „S těmito dezinformacemi je zapotřebí bojovat, protože mohou lidem, kteří jim uvěří, způsobit vážné zdravotní následky, v některých případech i fatální,“ zdůrazňuje.

Nejobávanějším typem rakoviny kůže je takzvaný melanom, který patří mezi agresivní nádory s tendencí velmi rychle metastázovat. Nejčastěji se nachází na kůži, ale vzácné nejsou ani případy, kdy se objeví dokonce v oku nebo na sliznici. Právě v tomto případě je naprosto zásadní prevence a včasné zachycení onemocnění.

„Některé z rizikových faktorů samozřejmě ovlivnit nemůžeme. Vhodnou ochranu kůže a očí však ano. Proto bychom neměli zbytečně riskovat a dávat prostor dezinformátorům. Vždy hledejte informace vycházející z vědeckých dat, protože ta hovoří jasně. Pravidelnými spáleninami rozhodně nedosáhnete perfektní kůže. Jen si zaděláte na možné zdravotní problémy v budoucnu,“ říká Šédová.

Za vznikem melanomu stojí nadměrné opalování bez náležité ochrany.  Významnou roli hraje také věk. Riziko onemocnění stoupá u lidí po padesátce i u světlejších typů, které jsou náchylnější na častější spálení od sluníčka. Na pozoru by také měli být ti, co mají více mateřských znamének i kuřáci.  

Jak kůži správně ochránit?

Podle odborníků by lidé měli omezit pohyb na přímém slunci mezi 11. až 15. hodinou, kdy je intenzita UV záření dvakrát vyšší než třeba v ranních hodinách. „Používejte širokospektré fotoprotektivní krémy s vysokým faktorem, nejlépe 50+. Krému aplikujte dostatečné množství a mažte se opakovaně. Nezapomínejte používat také sluneční brýle s certifikovaným UV filtrem a pokrývku hlavy,“ radí lékaři.

V roce 2040 může být rakovina kůže u mužů nejčastější rakovinou a u žen druhá po nádoru prsu. V současné době je u žen na pátém místě, u mužů na osmém. V roce 2022, ze kterého jsou poslední dostupná data, lékaři nově diagnostikovali melanom u asi 2800 lidí a u dalších 800 kožní nádor ve stadiu před zhoubným melanomem.

Pomoci může i vhodné oblečení. To by mělo být ideálně prodyšné, například bavlněné a spíše tmavé barvy. Tmavší barvy totiž absorbují více UV záření, a tak ho ke kůži doputuje méně. V dnešní době existuje také široká nabídka oblečení s ochranným faktorem.

To, že jsou na obloze mraky rozhodně neznamená, že se k vám UV paprsky nedostanou. Pokud vyrazíte do hor, počítejte také s tím, že právě ve vyšší nadmořské výšce se kůže vystavuje větším dávkám UV záření.

„Před slunečním zářením by se měly chránit i děti. Kůže má dlouhou paměť a časté spálení v dětství může zvyšovat riziko rakoviny kůže v dospělosti. Malé děti patří mezi nejcitlivější skupinu, do tří let by měly být na přímém slunci jen minimálně,“ upozorňuje neziskovka Loono. Onemocnění kůže mohou způsobit i příliš časté návštěvy solárií, hlavní složkou jejich lamp je totiž UVA záření, které kromě toho způsobuje i stárnutí pokožky.

„V rámci prevence bychom pak neměli zapomínat ani na pravidelné návštěvy odborníků a samovyšetření znamének. K dermatologovi bychom měli zajít alespoň jednou ročně. Ale v případě, že si najdete podezřelé znaménko, se objednejte bezprostředně,“ dodává Šédová.

Loono tvoří tým mladých lékařů, studentů medicíny a dalších profesionálů, kteří věří, že by se neměli pacienti pouze léčit, ale je třeba je vést k prevenci nejrůznějších onemocnění. V minulosti odstartovali kampaň za prevenci onkologických (#prsakoule) a kardiovaskulárních onemocnění (#zijessrdcem) i reprodukčního (#doledobry) a duševního zdraví (#dobrenitro) a spustilo mobilní aplikaci Preventivka.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabova | Zdroj Loono

Štítky rakovina kůže, opalování, ochrana před opalováním, melanom, zdraví, péče o kůži

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kůže si zvykne. Tak zní jeden z častých mýtů, který může vést až k rakovině  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.