Počasí dnes30 °C, zítra27 °C
Neděle 21. července 2024  |  Svátek má Vítězslav
Bez reklam

Hemodialýza v Prostějově prošla modernizací. Díky ní se sníží plýtvání a množství zdravotnického odpadu

Hemodialyzační oddělení v prostějovské nemocnici prošlo modernizací, která zefektivní přípravu dialyzačních roztoků. Kyselé koncentráty museli doposud lékaři roznášet ručně v plastových vacích, nová metoda sníží plýtvání, zátěž pro zaměstnance a přispěje ke snížení zdravotnického odpadu.

Hemodialyzační oddělení v Prostějově dostalo novou úpravnu vody a nový plně automatický systému pro přípravu a distribuci kyselých koncentrátů nezbytných pro hemodialyzační procedury. Kvalita vody pro přípravu dialyzačního roztoku musí být mnohonásobně vyšší než kvalita normální pitné vody.

"Požadovanou kvalitu zajistí moderní úpravna vody pomocí systému různých filtrů, změkčovače a reverzní osmózy, kdy voda je zbavena různých nežádoucích látek chemické či dokonce biologické povahy. Takto upravená voda pak slouží k výrobě dialyzačního roztoku přidáním některých iontů, hydrogenuhličitanu a případně glukózy," popsal primář Hemodialyzační oddělení Nemocnice AGEL Prostějov Vojtěch Bartl.

CT přístroj v přerovské nemocnici pomohl archeologům. Odtajnil cenný obsah tři tisíce let staré nádoby

S využitím nemocniční výpočetní tomografie nahlédli archeologové z přerovského Muzea Komenského do útrob uzavřené keramické nádoby staré více než tři tisíce let. CT přístroj odhalil, že schránka ukrývá bronzové šperky a řadu dalších předmětů....

Nový plně automatický systém navíc umožňuje distribuci roztoku přímo k jednotlivým dialyzačním přístrojům u lůžek pacientů. "Před touto modernizací musely být kyselé koncentráty roznášeny ručně v plastových vacích, což často vedlo k plýtvání tím, že nevyužitý roztok, který ve vaku zbyl, nebylo možné dále použít. Nová technologie eliminuje toto plýtvání, snižuje zátěž pro zaměstnance a přispívá ke snížení zdravotnického odpadu," dodal primář.

Hemodialyzační oddělení v Prostějově se stará o pacienty s onemocněním ledvin již od roku 1993.

Ohodnoť článek

Foto AGEL

Štítky Prostějov, hemodialýza, modernizace, investice, nemocnice, plýtvání, péče, ledviny, odpad, Agel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hemodialýza v Prostějově prošla modernizací. Díky ní se sníží plýtvání a množství zdravotnického odpadu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.