Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Pondělí 12. srpna 2024  |  Svátek má Klára
Bez reklam

Počet kuřáků zůstává stejný. Přibývá však uživatelů méně rizikových alternativ

V loňském roce bylo v České republice 24,6 % kuřáků, což je skoro stejné množství jako v minulých letech. Ovšem i přesto, že většina stále kouří klasické cigarety, roste obliba méně škodlivých alternativ bez kouře, mezi které patří například zařízení na nahřívání tabáku, nikotinové sáčky a elektronické cigarety. Ty užíval alespoň jednou měsíčně v roce 2023 každý desátý dotázaný. Vyplývá to z výsledků reprezentativního šetření o užívání tabáku a alkoholu v rámci České republiky.

A proč jsou vlastně alternativy tak atraktivní? Je to zejména proto, že nabízejí velký výběr příchutí, ale také netvoří škodlivý zapáchající cigaretový kouř, takže jsou šetrnější ke zdraví a také jsou cenově více dostupné než cigarety. Ale je třeba mít na paměti, že tyto alternativy nejsou bez rizika, protože obsahují návykový nikotin a jsou určeny jenom pro dospělé kuřáky.

Podobný příběh má také Ilona Rajčová, která svou poslední cigaretu típla před více než pěti lety. I ona ví, že nejlepší je s kouřením vůbec nezačínat a pokud je už pozdě, tak je ideální s kouřením úplně přestat. Ne vždy jsme na to ale připraveni a proto může pomoci alternativní řešení, jako v případě Ilony Rajčové. Ta se rozhodla pro zařízení na nahřívaný tabák.

Cigareta jako nevítaná parťačka

Kdy jste začala kouřit?
Kouřit jsem začala někdy kolem devatenáctého roku, kdy mi zemřela maminka a cigareta pro mě byla jediná přijatelná parťačka v dlouhém přemítání o životě a bytí. Začala být mou součástí ve chvílích stresu nejen životních, ale i pracovních. Bohužel.

Pokoušela jste se se zlozvykem úplně skončit?
Několikrát jsem zkoušela s kouřením přestat. Hlavně kvůli zdraví, ale i společenskému omezení, které jsem pociťovala postupně s věkem stále více. Nikdy se mi nelíbil pohled na ženu s cigaretou v ruce, ačkoliv jsem jí sama byla.

Kdy a proč jste se rozhodla přejít na bezdýmnou alternativu? A znamenal pro vás přechod na bezdýmnou alternativu nějaké přínosy?
Zařízení na nahřívaný tabák mě nadchlo od první chvíle, kdy přišlo na trh. Nejen, že mám ráda inovativní věci, ale i způsob jeho pořízení, kdy jsem si mohla zařízení půjčit, vyzkoušet a poté případně pořídit, mi byl velmi sympatický. Líbí se mi taky to, že nikoho neomezuji kouřem, že jím nemám načichlé oblečení nebo ruce, že nahřívaný tabák je méně škodlivý pro moje zdraví, a navíc mi vyhovuje i chuť, takže mi vůbec nechybí cigarety. Věděla jsem, že se nikotinu nedokážu vzdát, proto to byla pro mě ideální cesta, po které jdu mimo jiné doposud, a už je to víc než pět let.

Manžel, jako odnaučený kuřák, by byl sice raději, kdybych přestala úplně. Nicméně tuto méně rizikovou alternativu toleruje a už tolik nešpačkuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto www.istockphoto.com

Štítky kuřák, elektronická cigareta, cigareta, kouření, tabák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet kuřáků zůstává stejný. Přibývá však uživatelů méně rizikových alternativ  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.