Počasí dnes30 °C, zítra31 °C
Středa 28. srpna 2024  |  Svátek má Augustýn
Bez reklam

Léčebný ústav v Pasece získá za 200 milionů nový pavilon, navýší kapacity vytíženého zařízení

Přibližně dva roky potrvá výstavba nové šestipodlažní budovy odborného léčebného ústavu v Pasece na Olomoucku. Lůžkový pavilon za takřka 200 milionů korun nahradí letitý objekt, který čeká demolice. Zdravotnické zařízení pomáhá pacientům s rehabilitací a rekonvalescencí, potýká se ovšem s nedostatkem kapacit. Nové oddělení zlepší zázemí, zahrnovat bude také kavárnu či kapli, a navýší počet lůžek.

„Jedná se o dlouho připravovaný investiční projekt, který bude mít zásadní dopad na kvalitu poskytované péče v paseckém léčebném ústavu. Práce jsou naplánovány tak, aby skončily v roce 2026," uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (STAN). Podle hejtmanova náměstka Dalibora Horáka (ODS) jde o největší investici v novodobé historii léčebného ústavu v Pasece. „Celkové náklady činí 195 milionů korun. Finance půjdou jak z krajského rozpočtu, tak i z dotace Integrovaného regionálního operačního programu,“ řekl Horák. Právě Olomoucký kraj je zřizovatelem organizace.

Dlouhý boj o život má šťastný konec. Pacient se po několika měsících vrátil domů

Na letošní rok malíř pokojů Petr Paraska rozhodně nezapomene. Jeho většinu totiž strávil v nemocnici, kam ho dostal zápal plic způsobený pneumokokovou infekcí. Jeho příběh má ale šťastný konec. Několik týdnů teď rehabilitoval v šumperské nemocnici...

Stavbu nového pavilonu s označením A v léčebném ústavu Paseka hejtmanství připravovalo dlouhá léta, nyní se podle Suchánka podařilo vyčlenit na tento projekt potřebnou částku. „Až tato rada díky svému hospodaření mohla uvolnit dostatečné peníze. Investice má být zhruba 200 milionů korun a dotace, kterou získáme, činí 35 milionů korun, takže není zas tak velká. Drtivá většina investice jde za krajem,“ řekl Suchánek.

Dnes zahájená stavba lůžkové budovy podle ředitelky léčebného ústavu v Pasece Zdenky Polzerové výrazně zlepší podmínky pro hospitalizované pacienty. „Touto akcí dojde nejen k modernizaci stávající budovy a vybudování nových prostor, ale zároveň i ke snížení počtu pacientů na pokojích v pavilonu B, takže se zvýší komfort nemocných v celém našem zařízení,“ řekla Polzerová.

Odborný léčebný ústav Pasece je krajskou příspěvkovou organizací a patří mezi největší léčebné ústavy v České republice. Má tři oddělení, která se specializují na rehabilitaci, plicní nemoci a dlouhodobou lůžkovou péči. Personál pečuje zhruba o 350 pacientů. Léčebné zařízení v Pasece podle Suchánka hraje důležitou roli v péči o pacienty, kteří prodělali operace a lékařské zákroky v okolních nemocnicích. „Zájem o toto zdravotnické zařízení je extrémní. Pro kraj je z tohoto pohledu důležité, že se zde díky investici zvýší lůžková kapacita,“ podotkl hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto poskytl Odborný léčebný ústav Paseka

Štítky Investice, stavba, rekonstrukce, ústav Paseka, léčebný ústav, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Léčebný ústav v Pasece získá za 200 milionů nový pavilon, navýší kapacity vytíženého zařízení  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.