Počasí dnes30 °C, zítra32 °C
Pondělí 2. září 2024  |  Svátek má Adéla
Bez reklam

V olomoucké fakultní nemocnici začala stavba moderního pavilonu onkologie za 226 milionů korun

Se začátkem září se rozběhla v areálu Fakultní nemocnice Olomouc stavba nového onkologického ambulantního pavilonu, jehož vybudování si vyžádá investici přes 226 milionů korun. Moderní šestipodlažní budova přinese významný posun v péči o pacienty se závažnými onemocněními. Součástí stavby bude i fotovoltaická elektrárna či parkoviště pro 134 vozidel.

V jižní části areálu olomoucké fakultní nemocnice v sousedství ambulantního pavilonu hemato-onkologické kliniky s označením P3 začala od 2. září výstavba budovy P4, ve které bude sídlit část onkologické kliniky. „Půjde o šestipodlažní budovu, přičemž nejvyšší ustupující podlaží bude sloužit zejména jako strojovna vzduchotechniky a chlazení. Počítá se samozřejmě i s moderními ‚zelenými‘ prvky, střecha objektu bude plochá, vegetační, s rozchodníkovými koberci. Fotovoltaika s výkonem 85,1 kilowatt-peaku bude mít panely zavěšené na jižní fasádě, což je vůbec první taková konstrukce v naší nemocnici, dále na střeše a také na přístřešcích nad parkovacími místy. Součástí stavby je rovněž nové parkoviště s kapacitou 134 míst, z toho osm pro elektroauta, dále rekonstrukce a prodloužení přístupové komunikace ve směru od parkoviště u Neurologické kliniky a současně dojde k propojení se stávající komunikací před Dětskou klinikou,“ popsal v tiskové zprávě část důležitých prvků nového objektu vedoucí Odboru investic FN Olomouc František Valíček.

VIDEO: Kardiologové z FN Olomouc jako první v ČR zavedli pacientovi nový typ náhrady aortální chlopně

Tým odborníků z I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc implantoval jedenašedesátiletému pacientovi náhradu aortální chlopně nejnovější generace. Nový typ náhrady má delší životnost, v České republice ho specialisté z...

Náklady na stavbu za 226,4 milionu korun pokryje z drtivé většina evropská dotace, která dosahuje částky 217,9 milionu. Nové prostory budou znamenat stěhování ambulantní části kliniky onkologie, která v současnosti sídlí společně s hospitalizační částí v budově H1 poblíž hlavního vjezdu z Hněvotínské ulice. „Hlavním cílem projektu je rozšíření kapacity chemostacionáře a zvýšení kapacity našich ambulancí. Nadále chceme udržet také oddělení preventivní onkologie od akutních provozů; její ambulance se bude nacházet v přízemí a docházet sem budou pacienti po úspěšné onkologické terapii a také zájemci o preventivní programy časného záchytu nádorového onemocnění. Součástí preventivní onkologie je i poradna pro hereditární nádorové syndromy, tedy pro lidi, kteří mají zvýšené genetické riziko nádorového onemocnění,“ komentovala primářka Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc Hana Študentová.

„V dalších nadzemních patrech pak bude umístěn samotný ambulantní trakt onkologie, chemostacionář s rozšířenou lůžkovou kapacitou, paliativní ambulance s aplikační místností, sálek pro zavádění cévních vstupů a péče o ně. V nejvyšším patře se bude nacházet oddělení klinických studií, které bude zajišťovat kompletní péči o nemocné léčené v rámci těchto studií, dále velká seminární místnost pro výuku a konání odborných seminářů,“ vyjmenoval mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher a doplnil, že součástí nového pavilonu budou rovněž pracovny dvou psychologů, fyzioterapeuta a ambasadorky onkologických pacientů.

Vybudování významného pracoviště by se mělo podařit do konce roku 2025, pro návštěvníky areálu znamená v současnosti mírnou komplikaci na pěší trase přes areál. „V minulém týdnu došlo k nezbytnému oplocení prostoru staveniště, čímž byla přehrazena často užívaná pěší cesta od Brněnské ulice do nitra nemocnice,“ uvedl mluvčí Fritscher. „Chápeme, že jde o zvyklou a frekventovanou komunikaci, ale přesto prosíme o respektování její uzávěry. Jde zejména o bezpečnost nás všech,“ dodává vedoucí investičního odboru FN Olomouc František Valíček.

Ohodnoť článek

Foto poskytla Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Nemocnice, investice, budova, onkologie, onkologická klinika, stavba, FN Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V olomoucké fakultní nemocnici začala stavba moderního pavilonu onkologie za 226 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.