Počasí dnes32 °C, zítra29 °C
Pátek 30. srpna 2024  |  Svátek má Vladěna
Bez reklam

VIDEO: Kardiologové z FN Olomouc jako první v ČR zavedli pacientovi nový typ náhrady aortální chlopně

Tým odborníků z I. interní kliniky – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc implantoval jedenašedesátiletému pacientovi náhradu aortální chlopně nejnovější generace. Nový typ náhrady má delší životnost, v České republice ho specialisté z Olomouce využili minulý týden vůbec poprvé. Kromě samotného operačního výkonu tak nemocnice zajišťovala i individuální žádost o úhradu od pojišťovny.

Při zúžení neboli stenóze aortální chlopně se v určených případech provádí takzvaná katetrizační náhrada aortální chlopně, lidé potřebující výkon s anglickou zkratkou TAVI jsou obvykle starší 75 let. Lékaři z olomoucké fakultní nemocnice ale řešili zdravotní stav jedenašedesátiletého muže, pro kterého byl tento výkon také potřebný. „Je výrazně mladší než pacienti, které k tomuto výkonu běžně indikujeme. U obvyklého typu implantátu se udává životnost minimálně deset let, což pro tak mladého pacienta není dostatečné. Zvažovali jsme tedy využití nového typu náhrady, jejíž životnost se předpokládá delší,“ objasnil na webu nemocnice Martin Sluka, vedoucí lékař Oddělení intervenční kardiologie I. interní kliniky – kardiologické.

Náhrada s označením Sapien 3 Ultra Resilia je dostupná celosvětově a využívá odlišnou technologii přípravy biologického materiálu, který tvoří tkáň chlopně. „Oproti běžně využívaným náhradám je tato novinka skladovaná v suchu a vyhýbá se konzervaci aldehydu. Z toho vyplývá předpoklad její dlouhodobější životnosti. Předpoklad potvrzují zkušenosti s chirurgickými chlopněmi, u nichž se tento typ přípravy tkáně používá už několik let,“ popisuje kardiolog.

Zvolení léčby prostřednictvím vsazení náhrady s využitím katetrizačních technik předchází diskuze v takzvaném Heart týmu. „V jeho rámci probíhá komunikace s kardiology-specialisty na sledování chlopenních vad a s kolegy z kardiochirurgie,“ doplnil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Na úspěšné pomoci pacientovi se podílí široký kolektiv zdravotníků. „Přímo na sále má tým kolem deseti lidí, ale výkony jistí také tým z kardiochirurgie pro případ, kdyby došlo k nepředpokládaným komplikacím, a výjimečně také tým intervenční radiologie pro případ cévních komplikací,“ přiblížil Martin Sluka.

VIDEO: Místo náročných útrap rychlý řez laserem. Kardiologové z Olomouce premiérově provedli unikátní operaci

Precizní řez laserovou technologií využili specialisté z Komplexního kardiovaskulárního centra Fakultní nemocnice Olomouc jako první v České republice při vyjmutí defibrilační elektrody z těla pacienta. V minulosti takový výkon představoval...

Důležitou roli v tomto případě hrál i management nemocnice, který pro první použití tohoto druhu implantátu řešil administrativní náležitosti. Inovativní náhrada je dražší než běžně využívané varianty. „O úhradu je třeba individuálně žádat zdravotní pojišťovnu. Samotnému výkonu tedy předcházel nelehký administrativní proces, který zástupci olomoucké nemocnice podstoupili ve snaze o zajištění dlouhodobého prospěchu pro pacienta,“ podotkl mluvčí.

Samotný výkon u jedenašedesátiletého muže proběhl bez komplikací a v současnosti již absolvuje běžnou rehabilitaci, která se pojí se zákrokem tohoto typu. „Že jsme implantát využili jako první u nás, mě samozřejmě těší, ale nejdůležitější je, že jsme schopní pacientovi poskytnout tu nejlepší a nejnovější technologii, která momentálně na světě existuje,“ zdůraznil lékař. Zda bude podobných případů více, je podle něj zatím složité říct. V nejbližší budoucnosti bude o úhradu potřeba pokaždé žádat individuálně. „Uvidíme, jakou četnost využití si praxe vyžádá, protože přibývá pacientů z nižší věkové kategorie, pro které by tento implantát byl vhodný,“ upozorňuje kardiolog z Fakultní nemocnice Olomouc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, operace, srdce, implantát, náhrada chlopně, léčba, kardiologie, Fakultní nemocnice Olomouc, FN Olomouc, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Kardiologové z FN Olomouc jako první v ČR zavedli pacientovi nový typ náhrady aortální chlopně  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.