Počasí dnes14 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Bez nepříjemných převazů. Prostějovská ortopedie využívá po operacích speciální obvazový materiál

Řadu kladných zkušenosti s novým typem obvazu získali v uplynulých měsících pacienti a zdravotníci z ortopedicko-traumatologického oddělení prostějovské nemocnice. Moderní materiál kombinuje požadavky na absorbci tekutiny, zároveň se ale nepřilepí k ráně. Krytí se nemusí měnit několikrát za týden, převaz probíhá až když pacient opouští zdravotnické zařízení.

Ihned po dokončení implantace endoprotézy či dalších typů operací přikládají lékaři z prostějovského ortopedicko-traumatologického oddělení na sterilní operační ránu nový jemný obvaz, který umožňuje ochranu tkáně, aniž by došlo k nepříjemnému poškození kůže.

„Konkrétně jde o speciální krytí pooperačních ran Mepilex Post-Op, které využívá technologii Safetac. Ta obsahuje vrstvu měkkého silikonu, která zaručuje, že dotyková vrstva obvazu zůstává stále čistá a k ráně přilne, ale nepřilepí se,“ vysvětluje primář prostějovské ortopedie Leopold Hoferek.

Léto na infekčním oddělení v Prostějově: zdravotníci léčili žloutenku, salmonelózu i horečku dengue

Specializované infekční pracoviště v prostějovské nemocnici pečuje v průběhu léta podobně jako v předchozích letech o více pacientů než v jiných obdobích roku. Zdravotníci zaznamenali nárůst výskytu boreliózy i klíšťové encefalitidy, virové...

Bolestivé a potenciálně rizikové převazy už díky novince nejsou potřeba, další výměna obvazu se provádí až při propuštění pacienta z oddělení domů anebo při vytahování stehů.

„Dříve používané obvazy bylo nutné měnit několikrát týdně a každý převaz znamenal zvýšené riziko nežádoucí kontaminace operační rány, a tudíž riziko vzniku infekčních komplikací. Díky nové technologii ale převazy nejsou v naprosté většině případů vůbec nutné,“ vyzdvihl v tiskové zprávě primář Hoferek s tím, že dosavadní zkušenosti s touto moderní technologií jsou jenom pozitivní. „Spíše lituji, že jsme nezačali s používáním dříve, protože se výrazně zmenšil výskyt komplikací v průběhu hojení operační rány,“ podotkl lékař.

Ten dodává, že použití obvazů v blízké budoucnosti přibude i u jiných typů operací a u jiných typů ran jako chronických či traumatických.


 

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto poskytla Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky Zdraví, operace, ortopedie, pooperační péče, převazy, obvazy, hojení ran, Prostějov, nemocnice Prostějov, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bez nepříjemných převazů. Prostějovská ortopedie využívá po operacích speciální obvazový materiál  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.