Počasí dnes13 °C, zítra12 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Chřipka v Olomouckém kraji. Počty nemocných v posledním týdnu stouply

Počet lidí v Olomouckém kraji trpící respiračním onemocněním nebo chřipkou se v posledním týdnu dostal k počtu 1638 na 100 tisíc obyvatel. Vzhledem k tomuto počtu se tak v kraji už dá mluvit o epidemii. Za poslední týden přibylo podle hygieniků také případů Covidu-19.

„Ve 41. kalendářním týdnu roku 2024 evidujeme v Olomouckém kraji oproti předchozímu týdnu vzestup celkové nemocnosti akutních respiračních onemocnění včetně chřipky o 14 procent. Celková nemocnost činila 1638 případů na 100 tisíc obyvatel. V Olomouckém kraji tak byl překročen epidemický práh, který je stanoven rozmezím 1600-1800 nemocných na 100 tisíc obyvatel,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná.

Nejvíce nemocných bylo hlášeno v okrese Olomouc (1879 případů), nejméně potom v okrese Šumperk (1172 případů). Nárůst se týká také respiračních onemocnění, které mají stejný klinický obraz jako chřipka. Takových případů je v Olomouckém kraji teď 78 na sto tisíc obyvatel a jde tak o 20% nárůst. Nejvíce se tyto nemoci týkají dětí do pěti let, nejméně nemocní jsou naopak senioři starší 65 let.

Krajští hygienici také evidovali v uplynulém týdnu 664 nových případů onemocnění Covid-19. Je to o 77 případů více, než v týdnu předchozím. „K dnešnímu dni nemáme hlášen žádný hromadný výskyt tohoto onemocnění. Nejvyšší záchyt je evidován v okrese Olomouc (288), následuje Prostějov (123), Přerov (123), Šumperk (116) a Jeseník (14),“ uvedla Koutná.

Fakultní nemocnice zakázala návštěvy na plicní a ortopedické klinice a hematoonkologii. Začala sezona chřipek

Olomoucká Fakultní nemocnice zakázala návštěvy na ortopedické klinice, klinice plicních nemocí a tuberkulózy a na hemato-onkologické klinice. V regionu totiž začala sezona respiračních infekcí, počet onemocnění podle hygieniků v poslední době roste.

Nejdůležitějším nástrojem proti závažnému průběhu chřipky nebo Covidu-19 je podle hygieniků očkování. „Zvážit očkování by měly zejména rizikové skupiny, kam patří senioři, chronicky nemocní a těhotné ženy. Nejvhodnější doba pro očkování proti covidu-19 i chřipce je od září do listopadu,“ vysvětlila mluvčí.

Mezi další doporučení hygieniků patří dodržování hygieny, izolace při příznacích, pravidelné větrání a dezinfekce a celkově zdraví životní styl. „Pravidelně si myjte ruce mýdlem a vodou, případně používejte dezinfekci. Pokud se u vás objeví příznaky respirační infekce, jako jsou rýma, kašel nebo horečka, zůstaňte doma a vyhněte se kontaktu s ostatními. Posilujte imunitu prostřednictvím vyvážené stravy, dostatečného spánku a pravidelné fyzické aktivity,“ vyjmenovala Koutná několik základních pravidel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky chřipka, epidemie, KHS, Olomoucký kraj, Covid-19, nákaza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka v Olomouckém kraji. Počty nemocných v posledním týdnu stouply  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.