Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

VIDEO: V soutěži Medik roku 2018 soutěžily týmy z Lékařské fakulty Univerzity Palackého

Olomoučtí medici soutěžili od 13. do 15. dubna 2018 v Jindřichově Hradci na čtvrtém ročníku soutěže zručností, dovedností, ale i zábavy s názvem Medik roku 2018. Soutěž je určena medikům ze čtvrtých až šestých ročníků lékařských fakult z České republiky. Akce je pořádána společností Jihočeské nemocnice a každý rok ji hostí jedna z jihočeských nemocnic. Letos nad akcí převzali záštitu ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch a hejtmanka Jihočeského kraje paní Ivana Stráská.

Nápad na soutěž Medik roku vznikl s cílem zatraktivnit jihočeské nemocnice pro více mladých lékařů. „Naše nemocnice jsou skvělé, ale kvůli absenci lékařských fakult v regionu je pro nás těžší lékaře oslovit. Je přirozené, že pokud medik studuje například v Praze a v pražské fakultní nemocnici chodí na praxi, pravděpodobně pak i v Praze zůstane,“ komentuje vznik projektu jeho zakladatel, pan Michal Čarvaš, člen představenstva Jihočeské nemocnice, a.s.

To, že jindřichohradecká nemocnice má svá pozitiva potvrzuje i soutěžící Tomáš Vobořil studující v Plzni. „Rád bych se specializoval na chirurgii nebo ARO. Zrovna zde v Jindřichově Hradci je ARO skvělé, několikrát jsem zde byl na praxi, s mnoha doktory si tykám. Je zde skvělý kolektiv,“ říká.

„Myslím, že mohu tvrdit, že jihočeské nemocnice mají mezi mediky výborné jméno. O celém holdingu se ví, že investuje do lidí i budov. Fakultní nemocnice nabízí něco jiného než ty periferní a mě nelákají. Osobně bych chtěl na úrazovou chirurgii do Českých Budějovic,“ doplňuje rodák z Prachatic a člen vítězného týmu Martin Debnar.

Medik roku studentům zajímavou a zábavnou formou demonstruje, že jihočeské nemocnice jsou moderními pracovišti se špičkovými odborníky, jedinečnou atmosférou a osobním přístupem. Své dovednosti změřilo ve dvanácti soutěžních disciplínách devatenáct pětičlenných týmů. Na studenty čekala řada moderních trenažérů pod vedením jindřichohradeckých lékařů. Vyzkoušeli si například videolaryngoskopii u dítětě, resuscitaci dítěte, interní hrátky, endoskopické laparoskopické dovednosti na trenažeru, kanylaci periferní žíly, řešení kritického stavu dospělého či simulaci porodu.

„Soutěže byly zaměřeny na klinickou a akutní medicínu. Medici se učili řešit akutní stavy. Chtěli jsme, aby nejen soutěžili a bavili se, ale aby se také něco naučili. Předpokládám, že mnozí z nich dostali poprvé do ruky ultrazvukovou sondu nebo intubovali,“ komentuje Vít Lorenc, primář oddělení ARO.

Součástí projektu je i odměna všem soutěžícím v podobě placené stáže. Jedním z těch, který soutěží v minulých letech jako studenti prošel, je i nynější internista jindřichohradecké nemocnice Michael Sekej, který bedlivě hodnotil disciplínu Interní hrátky. „Pamatuji si, jak náš tým plný nadšení přišel k stanovišti, aby urval co nejvíce bodů. A teď, jak ke mně přicházejí týmy, vrhnou se na ékágéčka a analyzují, vidím sebe dva roky zpět. Je to moc hezká vzpomínka,“ dodává.

Mezi soutěžními týmy měla významné zastoupení Lékařská fakulta Univerzity Palackého, a to hned ve dvou týmech s kapitánkami Luciou Ondrejčákovou a Barborou Baštinskou, které se umístily na desátém a šestnáctém místě. 

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže mediků proběhlo v kulturním domě Střelnice v Jindřichově Hradci, kde umístění týmů, včetně vítěze letošního ročníku, oznámila, společně s hosty večera, herečka, šansoniérka a moderátorka Chantal Poullain, která taktéž během večera vystoupila v živém vstupu s Triem Štěpána Markoviče.

Pátý ročník soutěže Medik roku by se měl konat v dubnu 2019 v Nemocnici České Budějovice.

Autoři | Foto Libor Matoušek

Štítky soutěž, Medik roku, zdravotnictví, Olomouc, nemocnice, Lékařská fakulta Univerzity Palackého, Jindřichův Hradec, Jihočeské nemocnice, a.s., Adam Vojtěch, Ivana Stráská, Česko, lékař, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: V soutěži Medik roku 2018 soutěžily týmy z Lékařské fakulty Univerzity Palackého  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.