Počasí dnes31 °C, zítra27 °C
Pondělí 22. července 2024  |  Svátek má Magdaléna
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Komentář Ostraváka: Kdo nemá v Olomouci kolo, ten jako by nebyl

První věc, která mě, Ostraváka, v Olomouci zaujala, je počet cyklistů, kteří zde jezdí po celém městě. Nehledě na počasí nebo na denní dobu, pořád vídávám někoho na kole, nebo v tom originálnějším případě, na koloběžce.

Místní se nad tím asi příliš nepozastavují, ale mě to přímo nadchlo. Asi to bude tím, že na to nejsem z domova příliš zvyklý. V Ostravě nemáme totiž tolik cyklostezek, a pokud někde cyklostezka je, tak tam nenajdete tolik cyklistů jako tady. Navíc u nás jsou cyklisté v menšině, a přijde mi, že jsou ohrožený druh, který je utlačován, a každou cyklostezku si musí vymodlit. Některé cyklostezky jsou až směšné tím, jak jsou úzké. Máte co dělat, abyste se vlezli do vyznačeného pruhu. Minutí dvou cyklistů je tedy nemožné. Tady to je úplně jiné kafe. V Olomouci mi některé cyklostezky, po ostravské zkušenosti, připadají až gigantické.

A teď si představte, jaké překvapení mě čekalo, když jsem se v Olomouci objevil poprvé. První týden jsem cyklostezkám nevěnoval velkou pozornost a po „ostravsku“ jsem si kráčel chvilku po chodníku, chvilku po pruhu vyznačeném pro cyklisty. Lidi se na mě divně dívali, a já se divně díval na ně. Zdálo se mi až směšné jak dodržují vyhrazenou zónu pro chodce. Vždyť to je jedno, říkal jsem si. Zase tolik cyklistů tady určitě nebude.

Ale bylo. Právě šířka pruhu mě měla upozornit, že tady to bude o něčem jiném. Tady jsou cyklisté doma. Potom, co jsem každý den uskakoval cyklistům z dráhy a několikrát se těsně vyhnul srážce, rezignoval jsem. Myšlenka, že si jdu po cyklostezce a zezadu mě sejme nějaký cyklista, mě natolik vyděsila, že jsem se pokorně stáhl na chodník. Pochopil jsem, jak moc jsou cyklostezky v Olomouci důležité.

Většina kol, které se po Olomouci prohání, už něco zažila. To ale neubírá na jejich kráse. Někteří si své miláčky „vytuní“, tak že vypadají lépe než nejnovější horská kola. A navíc je Olomouc historické město, takže k tomu patří i historická kola. Popravdě, mě místní cyklistická vášeň očarovala natolik, že vážně uvažuji o tom, že si nějaké postarší kolo pořídím, a přidám se.

Autor je člen redakce Olomoucké Drbny, pocházející z Ludgeřovic, coby kamenem dohodil od Ostravy, v současnosti studující na Univerzitě Palackého.

Čtěte více:

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Olomouc, cyklista, cyklostezka, Ostrava, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Komentář Ostraváka: Kdo nemá v Olomouci kolo, ten jako by nebyl  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.