Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

Moravská filharmonie a Moravské divadlo: Není třeba se bát variant, které zatím neviděly světlo světa

Moravská filharmonie i Moravské divadlo jsou instituce nesporných kvalit a středoevropských ambicí a je na místě podporovat jejich rozvoj. Naopak není na místě se bát variant, které zatím neviděly světlo světa…

V této chvíli probíhá důkladná a pečlivá analýza možných cest dalšího rozvoje Moravského divadla a Moravské filharmonie. Následovat bude oponentura expertů a pak teprve vzniknou obrysy variant, s nimiž se bude dále pracovat. Tyto varianty už bude možné nastudovat a podrobit připomínkám či kritice. Nyní je to jako kritika ještě nenamalovaného obrazu.

Po vzniku tohoto materiálu dojde k projednání se zástupci zaměstnanců obou institucí, s vedením města i Olomouckého kraje, se všemi olomouckými zastupiteli, s kulturní komisí – vše ještě před jakýmkoliv schvalovacím procesem.

POLITICKÁ KORIDA: Jste pro sloučení Moravského divadla a Moravské filharmonie?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Radnice nyní hledá nový model pro provoz Moravského divadla a Moravské filharmonie. Ve hře je i jejich sloučení....

Všechny rozpracované varianty, pro které bych zvedl ruku, jsou varianty se 2 orchestry, ať už ve dvou, či jen v rámci jedné instituce jako dvě organizační jednotky pod jedním hudebním ředitelem. Přestože někteří odborníci soudí, že by se měla „Moravská filharmonie” jmenovat jinak, aby byla atraktivnější v zahraničí (zdůrazňuji, že je a vždy byla řeč opravdu jen o názvu, nikoli o tělese jako takovém – jeho kvalita je ve středoevropském kontextu nezpochybnitelná), zůstávají ve všech variantách zachovány obě značky – Moravské divadlo i Moravská filharmonie. Moravská filharmonie si taktéž zaslouží vlastního šéfdirigenta.

Inspiraci najdeme v německojazyčném prostoru, kde existují velmi rozmanité modely fungování kulturních institucí. Mezi Německem a Rakouskem na jedné a Českem na druhé straně samozřejmě najdeme rozdíly, v mnohém jsou ale tyto země souměřitelné. Kromě historie i tradic jsou podobné např. i platy umělců vzhledem k průměru (mírně nad průměrnou mzdou, s velkými rozdíly napříč regiony).

Cílem celého procesu je a zůstane udržení kvalitního živého umění v Olomouci a poskytnutí možností pro jeho rozvoj, a to po pečlivých analýzách a diskusích včetně nastavení pravidel fungování a financování, abychom se i do budoucna vyvarovali tupých rozpočtových škrtů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Kultura, Moravské divadlo, Moravská filharmonie, komentář, Viktor Tichák, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Moravská filharmonie a Moravské divadlo: Není třeba se bát variant, které zatím neviděly světlo světa  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.