Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

GLOSA: Prostějov nemá problém utrácet miliony na fiktivní marketing, zachránit památku však nechce

Dlouhodobě se věnuji synagoze Bet ha-midraš, která se přímo v centru města nachází ve špatném stavu. Trápí mě, že ve městě, které je tolik spjaté s židovskou historií, máme památku v tak špatném stavu. Navrhoval jsem proto na zastupitelstvu, aby město jednalo s majitelem o nákupu, synagogu případně za rozumnou cenu koupilo a pokusilo se ji zachránit. Tento návrh byl zamítnut, píše ve své glose člen městského zastupitelstva v Prostějově Martin Hájek (Na rovinu!).

Synagoga by přitom nemusela být pro město velkou finanční zátěží. Kromě samotného nákupu by město mohlo stavbu postupně rekonstruovat. Jednotlivé částky by po rozložení do několika let byly pro městský rozpočet zanedbatelné, zvláště když uvážíme, že většinu nákladů by mohly pokrýt dotace. V naší zemi existuje spousta náboženských staveb, které byly za pomoci evropských nebo státních peněz adaptovány na nové účely.

Město nemá problém dát desítky milionů ročně sportovním klubům, nemá problém utrácet miliony na fiktivní marketing, který je jen zástěrkou pro další podporu sportovního byznysu nad rámec povolených částek. Město nemá problémy doslova vyhazovat peníze oknem, pokud jde o zájmy Černoška a jemu podobných. Zároveň je vedení města zatěžko vynaložit několik milionů na to, abychom zachránili památky, které by mohly sloužit ještě dalším generacím. Když už toho po současné správě města moc nezůstane, mohla by se pokusit aspoň zachránit kulturní dědictví města.

Realitní kancelář nabízí bývalou synagogu v Prostějově. Cena klesla na necelých šest milionů

Bývalá synagoga v centru Prostějova se objevila v nabídce realitní kanceláře, která ji inzeruje jako jedinečný historický dům. Majitelé chátrající objekt před časem nabídli městu, které to odmítlo, protože cena 6,8 milionu korun byla podle...

Synagoga by ani po rekonstrukci nebyla městu na obtíž. Dala by se využít jako výstavní prostor, přednáškový sál, expozice o židovské historii pro muzeum apod. Každé město, které má na svém území podobnou stavbu, se maximálně snaží využít její potenciál, ať už pro občany nebo pro turisty. Příkladem může být synagoga v Dolních Kounicích, která v době sezóny denně slouží turistům. Podobný objekt ve Volyni je sídlem základní umělecké školy. Synagoga v Ivančicích se představuje na kulturní centrum a knihovnu. Ve Strážnici se nachází expozice o židovské historii města.

Podobných inspirujících příkladů bych mohl uvést ještě spoustu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Martin Hájek, Hanácký Jeruzalém

Štítky glosa, synagoga, Prostějov, historie, Martin Hájek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GLOSA: Prostějov nemá problém utrácet miliony na fiktivní marketing, zachránit památku však nechce  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.