Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Jak to bude s pozemky bývalé sodovkárny? Prostějov si zvolil cestu ztráty za každou cenu

Na konci ledna loňského roku přišlo vedení města Prostějova s tím, že pozemky po bývalé sodovkárně prodá. Záměr prodeje byl samozřejmě doplněn hned několika podmínkami, tou hlavní je výstavba polyfunkčního domu s určeným počtem parkovacích míst, za kterých se prodej uskuteční, píše v komentáři prostějovský opoziční zastupitel Jan Mochťák (Piráti).

Bylo to v době před volbami. Proti prodeji se zvedla vlna nevole občanů. Kupec se nenašel. 

Jenže uběhly skoro dva roky a prodej je znovu na stole. A v podmínkách se dějí změny. Třeba to, že 150 nových veřejných parkovacích míst, která tu mají vzniknout a být trvale vyčleněny pro veřejné parkování za stejnou cenu jako jinde ve městě, už nebude na trvalo, ale jen na 10 let. Pak si může majitel stanovit cenu, jakou chce, a místní mají opět smůlu. V původní architektonické soutěži se navíc počítá s 368 parkovacími místy, nikoliv s nastaveným požadavkem na 150 míst. A jak tedy bude využita zbylá část? Nevíme! Přitom jsou to stejně důležité podmínky, jako počet parkovacích míst. Proč tam nejsou uvedeny? Vznikne tak třeba obchodní dům s nabídkou 150 parkovacích míst? 

KOMENTÁŘ: Když Prostějov může rozšiřovat fotbalový stadion, jistě dokáže zajistit i dostupného bydlení

Podíl městské bytové zástavby v Prostějově na celkovém počtu bytů neustále klesá. Co je výsledkem? Čím dál víc domácností, pro které je cena nájemného na běžném trhu příliš vysoká. Město musí mnohem aktivněji vstoupit do výstavby a rekonstrukce...

Hlavní podmínka prodeje pozemků sodovkárny je totiž výstavba polyfunkčního parkovacího domu, což je objekt, kde bytové prostory zabírají méně než polovinu plochy, zbytek je určený třeba pro obchody nebo právě pro parkování. Za Piráty opravdu nemáme nic proti tomu, aby to dělal soukromý investor, ale vymlouvat se přitom na to, že město nemá zdroje, je úplně mimo. Hlavně v situaci, kdy se vedení města opakovaně plácá po zádech za to, jak dobře hospodaří. Aby ne, dlouhodobě nerealizuje potřebné investice: KASC, renovace středu města, plavecký stadion, stavba městských bytů atd. Dál tak projídáme budoucnost. 

Pokud by město chtělo do pozemků po sodovkárně investovat samo, velkou část mohou pokrýt evropské dotace. Dům by pak zůstal plně ve veřejných rukou, stejně jako cena za parkování, ze které by město mohlo mít dlouhodobý příjem. 

Prostějov chce prodat pozemky po bývalé sodovkárně v centru. Podezřelá transakce před volbami, zuří opozice

Prostějovská radnice plánuje prodat lukrativní pozemky po bývalé sodovkárně v centru města. Podmínkou je výstavba víceúčelového objektu, jehož součástí bude veřejné parkoviště. Opozice v prostějovském zastupitelstvu toto rozhodnutí nechápe a před...

Navíc, proč by město, v rámci své vlastní iniciativy či ve spolupráci se soukromým subjektem, nemohlo vystavět nejen místo pro parkování v centru, ale i tolik poptávané městské byty pro mladé rodiny či seniory? Pro budoucnost města není až tak rozhodující počet parkovacích míst, ale především dostupné bydlení. Mimochodem je jisté, že pokud by se pozemek měl prodávat jen za účelem výstavby bydlení či přímého komerčního užití, tak je jeho cena několikanásobně vyšší! Vyvolává to tak podezření na zákulisní dohody, upřednostňování soukromých zájmů a mimořádnou ignoraci k tomu, co opravdu potřebují občané.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky sodovkárna, parkování, pozemek, prodej, kritika, radnice, Prostějov, stavba, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Jak to bude s pozemky bývalé sodovkárny? Prostějov si zvolil cestu ztráty za každou cenu  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.