Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Čtete text rubriky Blogy a komentáře. Jedná se názor autora, který se nemusí shodovat s postojem redakce.

KOMENTÁŘ: Zemědělce je třeba vyslechnout, je přesvědčen radní Olomouckého kraje Martin Šmída

V minulém týdnu Českou republiku a také města v Olomouckém kraji zasáhla stávka zemědělců. Radní Olomouckého kraje pro životní prostředí, odpady a zemědělství Martin Šmída z Pirátské strany v komentáři píše, že zemědělce je třeba vyslechnout.

Českem rezonoval protest zemědělců, který odstartovaly traktory v Praze. Mnozí zemědělci i zemědělské organizace mluvili o tom, že jim byla demonstrace ukradena různými pseudo-vlasteneckými proudy a velká část z nich se tak od protestu distancovala. Při další demonstraci to však bylo jiné. Čtvrteční akci zaštítila Agrární komora, a tak se dá mluvit o skutečném zemědělském protestu s reálnými důvody i požadavky.

Na začátek bych rád řekl, že mám pro jakékoliv protestování (nejen pro to zemědělské) pochopení. Každý má právo vyjádřit svůj názor a hájit své zájmy a je potřeba, abychom k těmto hlasům přistupovali s otevřenou myslí a ochotou naslouchat. 

Obavy zemědělců se týkají nejen aktuálních podmínek, ale i dlouhodobé udržitelnosti zemědělství ve světě ekologických i ekonomických výzev. Pochopení mám hlavně pro jejich požadavek na snížení byrokracie, která je problematická nejen v zemědělství. Pochopení mám i pro některé požadavky na Green Deal, např. snížení pesticidů by skutečně nemělo být procentuální, ale v absolutních číslech, protože výchozí pozice je v různých státech na různých úrovních. V dlouhodobějším horizontu jsou však mnohem větší hrozbou dopady klimatické změny - sucho, eroze půdy, extrémní výkyvy počasí, invazivní druhy apod. - než dopady samotného Green Dealu. 

Zemědělci z Hané vyrazili ve čtvrtek dopoledne na protestní jízdu přes Olomouc, do krajského města zamířili rolníci s těžkou technikou hned ze čtyř směrů. Cílem bylo upozornit na celou řadu obtíží, se kterými se agrární sektor musí potýkat, ať už...

S dotacemi je to složitější. Ideální by samozřejmě bylo, aby byly dotace pro všechny co nejvíc stejné, jenže mezi jednotlivými státy i mezi jednotlivými zemědělci jsou velké rozdíly. Některé státy mají výjimky, některé státy mají přísnější pravidla než ta unijní a některé státy mají navíc národní podpory. Rovné podmínky a stejný metr pro všechny je proto iluzí, snažme se však alespoň o přiblížení se.

Ačkoli pravomoci kraje v oblasti zemědělství nejsou rozsáhlé, osobně zemědělce plně podporuji. V Olomouckém kraji se snažíme podporovat lokální produkty a jejich producenty a krajinu obecně připravujeme na změny klimatu. Ale jinak si myslím, že je nejlepší, když se veřejný sektor zemědělcům míchá do práce co nejméně. 

Závěrem bych jen apeloval na to, abychom zemědělce hlavně vyslechli a pokusili se najít schůdné řešení. A podpořme je také skrze nákup jejich produktů. Najděte si svého lokálního pěstitele brambor a zeleniny, producenta masa a lokální jatka a nakupujte u nich. Pokud tu možnost nemáte, věnujte alespoň v supermarketu pár sekund informaci ohledně výrobce a dodavatele. Největší moc má totiž chování zákazníků.

KOMENTÁŘ: Prodej městského majetku v Prostějově? Krátkodobé zisky versus dlouhodobá stabilita

V Prostějově rezonuje otázka prodeje městského majetku. Zastánci poukazují na to, že zbylý městský majetek je potřeba opravit a to je nutné z něčeho platit, ale opravdu chceme vytloukat klín klínem, ptá se v komentáři člen opozice a pirátský...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky komentář, Olomoucký kraj, Martin Šmída, Česko, protest, zemědělství, Praha, Agrární komora České republiky, demonstrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOMENTÁŘ: Zemědělce je třeba vyslechnout, je přesvědčen radní Olomouckého kraje Martin Šmída  |  Blogy a komentáře  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.