Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Život není užívání času, ale řehole, říká řezbář a výjimečný člověk Miroslav Srostlík

Jeho dřevěné plastiky jsou k vidění na řadě veřejných míst na Prostějovsku, oblíbené jsou jeho šperky a přívěsky, ve Špalíčku má nyní reprezentativní výstavu ke svým sedmasedmdesátinám. Miroslav Srostlík Moravský je nejen výjimečným umělcem, ale rovněž moudrým a skromným člověkem.

"Už jako kluk jsme měl velice rád jemnou motoriku, vyřezával jsem si praky nebo lodičky. Když jsem se stal učitelem, začal jsem opravovat starý hanácký statek. Dělal jsem spíše těžší práci, ale stále mě lákalo umění. Pokud má ale člověk v sobě vlohy kumštýře, tak napřed se musí naučit řemeslo, teprve pak do toho vstoupí kumšt a může začít tvořit díla, která mají nějakou hodnotu," popisuje svou životní filosofii Miroslav Srostlík.

Ve škole začal učit dílny a zároveň vyřezával různé malé přívěšky a ozdoby. Učil se. V roce 1983 ve svých 37 letech však ze školství musel odejít a pracoval jako krmič dobytka. "Při tom už jsem začal pomalu tvořit. Po převratu jsme si okamžitě koupil švýcarská dláta a začal jsme už tvořit opravdu. Tenkrát ještě nebyl život tak svázaný, pracoval jsem na povolení radnice. Jednou za rok jsem musel přinést sešit, kde jsem měl naspané, co jsme vytvořil a za kolik to prodal, oni mi dali razítko a hotovo. Žádná daň se neplatila," vzpomíná na divoké začátky Srostlík.

Protože v té době žádné hodnotné výrobky ze dřeva na trhu nebyly, byl po nich velký hlad. "Nastal boom. Existoval velký obchod Domov v Praze, kde celé jedno patro tvořily bytové doplňky. Nabídl jsem jim své malé plastiky a šperky a oni po tom okamžitě sáhli a začali mě bombardovat, ať pošlu další a další," popisuje řezbář. Postupně si vybudoval dokonce skupinu pětadvaceti pomocníků, kteří dělali hrubou práci a on už jenom díla dokončoval a vyšperkovával. 

"Pak šel tento obchod dolů, ale to už jsme měl jméno, kumšt mě už živil a začal jsem dostávat větší zakázky v Prostějově a ve městech a obcích v okolí," dodává Srostlík.

K hanáckému regionu je proto pevně připoutaný. Je rodákem z Kostelce na Hané na Prostějovsku, kde byl mnoho let byl učitelem, působil také v Seči, na zámku v Čechách pod Kosířem a bydlel rovněž přímo v Prostějově. Svými velkoformátovými plastikami vyzdobil řadu prostor, například halu základní školy v Kostelci na Hané, radnici v Prostějově, Domov pro seniory v Nerudově ulici, atrium v nemocnice, portály domu v Dukelské Bráně nebo Gymnázium Jiřího Wolkera. Založil Centrum umělců a řezbářů Hané v Čechách pod Kosířem a občanské sdružení Chvála dřeva. V roce 2019 dostal Cena města Prostějova za celoživotní dílo v oblasti výtvarného umění a v oboru dřevořezby.

Se svou současnou manželkou však před deseti lety odešel na chalupu do Stříbrnic na jižní Moravě, kde tráví, jak říká, krásné dny mezi vinohrady. Do Prostějova, kde mají s manželkou stále byt, se však pravidelně vrací a setkává s přáteli. "Ruce už mám dnes unavené, vyřezávám sice pořád, ale jen menší věci. Už ani nemám dílnu a pracuji u kuchyňského stolu. Chaloupka je moje velká galerie," říká.

FOTOGALERIE: Chvála dřeva. Muzeum v Prostějově vystavuje fascinující díla Miroslava Srostlíka Moravského

Reprezentativní výstavu umělce a známého řezbáře Miroslava Srostlíka Moravského připravilo prostějovské muzeum. Ve Špalíčku si návštěvníci mohou prohlédnout průřez jeho tvorbou spolu s díly zapůjčenými ze soukromých sbírek, které pohromadě už...

Ve volných chvílích vaří, už pět roků peče chleba a večery s manželkou tráví tak, že si otevřou sedmičku vína, zazpívají si a popovídají. Televizi nikdy neměl a nemá ji ani teď. "Měl jsem tak plný život a mám stále, že jsem ji nikdy nepotřeboval," objasňuje. Internet ovšem využívá, pravidelně si píše s přáteli a každý den se podívá na nejnovější zprávy. Když pracuje, většinou poslouchá audioknihy.

Tomu, že by ještě mohl mít velkou výstavu, Miroslav Srostlík už ani nevěřil. Oslovila ho ovšem ředitelka prostějovského muzea, a tak až do začátku listopadu mohou lidé v prostějovském Špalíčku obdivovat průřez jeho celoživotní tvorbou včetně exponátů ze soukromých sbírek. "Takhle pohromadě to už asi nikde jinde nebude," vysvětluje.

Výstava ho nicméně inspirovala k tomu, že ještě zkusí napsat monografii o svém díle. "Využiju fotky, které k výstavě nafotil Bob Pacholík, a napíšu monografii. Vložím tam své postřehy a moudra, podle kterých jsem žil a které mi pomáhaly. Život totiž není užívání času, život je řehole, a z té monografie to musí být vidět. Člověk má plný život tehdy, když dělá pro druhé. To co mám a co dostanu, musím předat dál. Říká se, že bůh něco nadělil každému člověku, ale 95 procent jsou velké úsilí a píle, aby tu vlohu, kterou uvnitř má, rozvinul. Jde o to, aby každý člověk ten čas, která má, správně zužitkoval," objasňuje své celoživotní postoje řezbář a umělec Miroslav Srostlík.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky neobyčejní, Miroslav Srostlík, řezbář, umělec, výstava, okres Prostějov, Prostějov, plastika, Jiří Wolker, Bob Pacholík, Čechy pod Kosířem, Kostelec na Hané, šperk, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Život není užívání času, ale řehole, říká řezbář a výjimečný člověk Miroslav Srostlík  |  (Ne)Obyčejní  |  Drbna  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.