Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

FOTOGALERIE: Chvála dřeva. Muzeum v Prostějově vystavuje fascinující díla Miroslava Srostlíka Moravského

Reprezentativní výstavu umělce a známého řezbáře Miroslava Srostlíka Moravského připravilo prostějovské muzeum. Ve Špalíčku si návštěvníci mohou prohlédnout průřez jeho tvorbou spolu s díly zapůjčenými ze soukromých sbírek, které pohromadě už nikdy jindy zřejmě neuvidí.

Výstava s názvem Hovory se dřevem je v Galerii Špalíček v Prostějově k vidění až do začátku října. "Výstava představuje dílo řezbáře Miroslava Srostlíka Moravského, jež se od tvorby dřevěných šperků vypracoval přes bytovou plastiku až k velkoformátovým objektům a sochám, kterými vyzdobil řadu prostor v regionu," uvedla mluvčí Muzea a galerie v Prostějově Markéta Hamzová.

Díla Miroslava Srostlíka Moravského jsou k vidění například v hale základní školy v Kostelci na Hané, na radnici v Prostějově, v Domově pro seniory v Nerudově ulici, v atriu nemocnice v Prostějově nebo zdobí portály domu v Dukelské Bráně a Gymnázia Jiřího Wolkera.

Výstava fotografa Jana Saudka v Přerově nabídne stovku snímků. Vernisáž je v pátek

Na výstavu světoznámého fotografa Jana Saudka se mohou těšit návštěvníci Galerie města Přerova, která tento pátek otevře výstavu stovky originálních fotografií nebo autorských grafik této ikony české ateliérové umělecké fotografie. Expozice s...

"Výstavu jsme nazval Hovory se dřevem a je k mým sedmasedmdesátinám. Beru ji jako takové uzavření kruhu, mého životního díla v Prostějově, který mi nakonec přirostl k srdci nejvíce. Oslovila mě paní ředitelka muzeu, já už jsem s tím ani nepočítal. Je tam mnoho zápůjček ze soukromých sbírek, takže je to trochu originální výstava. Moje práce se už takto dohromady asi nikdy nesejdou," svěřil se Srostlík.

Řezbář byl zakladatelem Centra umělců a řezbářů Hané v Čechách pod Kosířem na Prostějovsku a občanského sdružení Chvála dřeva. V roce 2019 mu byla udělena Cena města Prostějova za celoživotní dílo v oblasti výtvarného umění a v oboru dřevořezby.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík

Štítky Miroslav Srostlík Moravský, muzeum, dřevo, plastika, Prostějov, výstava, soukromá sbírka, Muzeum a galerie v Prostějově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Chvála dřeva. Muzeum v Prostějově vystavuje fascinující díla Miroslava Srostlíka Moravského  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.