Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Podzimní a zimní vlny pandemie stály Olomouc méně peněz než na jaře

Podzimní a zimní vlny pandemie koronaviru stály olomouckou radnici výrazně méně peněz než loňská jarní část. Zatímco loni na jaře město například za respirátory a roušky zaplatilo 29 milionů, od října do poloviny dubna ho tyto ochranné pomůcky přišly na necelých 3,8 milionu.

Radnice na podzim a na začátku letošního roku investovala 1,2 milionu korun do nákupu respirátorů FFP2 pro školy a 2,4 milionu korun do respirátorů pro zaměstnance magistrátu. Jednorázové kukly pro dobrovolné hasiče stály 67 tisíc a jednorázové rukavice 33 tisíc. Za ochranné štíty město při podzimí a zimní vlně zaplatilo 3400 korun. Za antigenní tesy město od října do dubna zaplatilo necelý milion.

Služby jako stavba ochranných příček, výroba a montáž ochranných přepážek, PCR testování či pronájem chladicího vozu pro případné skladování těl zesnulých radnici přišly na 1,2 milionu. Městu v souvislosti s pandemií vznikly od loňského října do letošního dubna náklady 6,6 milionu korun.

Fakultní nemocnice Olomouc navzdory pandemii loni zvýšila zisk i výnosy

Hospodaření Fakultní nemocnice Olomouc loni navzdory pandemii koronaviru skončilo ziskem 380,3 milionu korun, který byl více než dvojnásobný ve srovnání s předcházejícím rokem. Pojišťovny totiž nemocnici proplatily vícenáklady, které vznikly...

Loni na jaře radnice vyčerpala bezmála 34 milionů ze čtyřicetimilionové rezervy, kterou tehdy vyčlenila kvůli mimořádným výdajům v době pandemie. Většina připadla na nákup respirátorů a roušek. U firmy Olpran město loni v půlce března objednalo respirátory za 11 milionů. Ještě víc zaplatilo logistické firmě EGT Express CZ z Velké Bystřice u Olomouce. Její dubnová dodávka 100 tisíc respirátorů FFP2 stála 13,5 milionu a za 200 tisíc medicínských roušek město společnosti EGT Express CZ zaplatilo 4,5 milionu korun.

Informace vyplývají ze závěrečné zprávy radnice věnované pandemii covidu-19.

Ochranné pomůcky loni na jaře kvůli rychle rostoucí poptávce několikanásobně zdražily. Hlavně v březnu měly úřady problém je sehnat. Koupené respirátory a roušky radnice rozdělila mezi zdravotnický personál, strážníky, lidi v domovech seniorů či poskytovatele sociálních služeb. Z vyčleněných peněz město na jaře nakupovalo i dezinfekci, úklidové prostředky, vitaminy pro strážníky, bezkontaktní teploměry či přepážky, které měly na úřadech snížit riziko přenosu infekce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky koronavirus, covid, hospodaření, Olomouc, jaro, peníze, respirátor, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní a zimní vlny pandemie stály Olomouc méně peněz než na jaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.