Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Firmy a investice covid nezastavil. Práce je v regionu zatím dostatek

Koronavirus zatím nezastavil nízkou nezaměstnanost v regionu a příliv investic. Například do Prostějova míří velký český prodejce elektra a nábytku, který zde bude mít sklady, což přinese nová pracovní místa. Podnikatelské svazy však varují, že mohou přijít horší časy.

Český prodejce elektra a nábytku, společnost OKAY, podepsal smlouvy s developerem VGP o pronájmu více než 50 tisíc metrů čtverečních skladových prostor v Prostějově a ve Vyškově. V Prostějově firma míří do areálu po bývalém oděvním gigantu OP. Nové haly zde budou připraveny od ledna roku 2022.   

„Na trhu vidíme obrovskou příležitost dalšího růstu a posílení skladovacích a logistických kapacit je pro tento růst klíčové. Díky strategické poloze skladů budeme schopni pokrýt celou Českou a Slovenskou republiku výrazně rychleji než dříve,“ řekl majitel společnosti OKAY Jindřich Životský.

Společnost patří k tuzemské špičce v oboru, provozuje 140 kamenných prodejen, e-shopy a pracuje pro ni více než 1500 lidí.

Podle náměstka primátora Prostějova Jiřího Pospíšila je zájem investorů navzdory koronaviru stabilní. "Každý rok se objeví několik investorů, kteří by chtěli v Prostějově budovat své zázemí. Problémem je ovšem nedostatek plochy v průmyslových zónách. Proto se snažíme neustále pozemky vykupovat, abychom měli co nabídnout," řekl náměstek.

Meopta v Přerově postaví novou halu. Vzniknou desítky pracovních míst

Novou výrobní halu začne letos ve svém areálu na okraji Přerova stavět společnost Meopta - optika, aby pokryla zvýšenou poptávku po detekčních optických modulech využívaných při výrobě mikročipů a displejů v polovodičovém průmyslu. V novém závodě...

Prostějovský VGP Park vzniká na rozsáhlém brownfieldu na místě bývalého OP Prostějov s plochou přes 13,9 hektaru. K dispozici zde bude více než 46 tisíc metrů čtverečních prostor skladů nebo lehké výroby. Sídlit zde budou například také ITAB Shop Concept CZ nebo twd CZ.

„Sklad v Prostějově leží u dálnice a umožňuje rychlé spojení s Prahou, Brnem, Olomoucí i sousedními státy. Strategická pozice v centru Moravy je výhodná,“ podotkla Šárka Havlíčková ze společnosti VGP.

Nezaměstnanost v kraji klesla na 4 procenta

Střední Moravě přinese nový sklad nová pracovní místa. V celém Olomoucké kraji je nezaměstnanost nízká. Na konci května hledalo práci 16 219 lidí, což je pokles oproti minulému měsíci na 3,9 %. 

"Vývoj nezaměstnanosti v jednotlivých okresech Olomouckého kraje byl podobný, ve všech došlo k poklesu nezaměstnanosti. Nejvíce se počet nezaměstnaných snížil v okrese Olomouc o 421 osob. K největšímu procentuálnímu poklesu však došlo na Jesenicku o 15 procent. Jedná se o vůbec největší pokles v rámci celé ČR," uvedla Jana Litvíková, vedoucí oddělení zaměstnanosti krajského Úřadu práce v Olomouci.

Hospodářská komora však varuje před přílišným optimismem. "Firmy zatím fungují a na první pohled problémy nevidíte. Fabriky jsou však podporované covid dotacemi, lidi jsou doma, roste inflace a pokles může přijít sekundárně. To těžké nás teprve čeká," míní místopředseda krajské hospodářské komory Jaroslav Vlček.

Centrální budova ve Fakultní nemocnici prochází úpravou za téměř 180 milionů

Až do konce letošního roku se pacienti Fakultní nemocnice Olomouc musí připravit na komplikace v centrální budově A. Stavbaři zde upravují prostor Radiologické kliniky v suterénu a budují rovněž nástavbu ve třetí nadzemním podlaží. Nemocnice...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto VGP Park Prostějov

Štítky VGP Park, OP, investice, OKAY, Prostějov, COVID-19, nezaměstnanost, Olomouc, Hospodářská komora, Slovensko, Jiří Pospíšil, Vyškov, Jaroslav Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firmy a investice covid nezastavil. Práce je v regionu zatím dostatek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.