Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

V Šantovce už se očkovat nebude. FN Olomouc pokryje i třetí dávky

Poslední dávky vakcíny proti covidu-19 podají ve čtvrtek zdravotníci v očkovacím centru v nákupní Galerii Šantovka. Od začátku října už bude v Olomouci očkování k dispozici pouze ve fakultní nemocnici. Důvodem je pokračující pokles zájmu o aplikaci ochranných látek.

K očkování v Galerii Šantovka mohli lidé přicházet bez předchozí registrace více než dva měsíce. Ve stejném režimu, bez nutnosti objednání, funguje také vakcinace ve FN Olomouc. Na obou místech se v poslední době aplikuje podobné množství dávek, okolo 120 denně. „Téměř polovina jsou druhé dávky. Aktuální provozní doba očkovacího místa není ze strany zájemců o očkování efektivně využitá,“ informuje krajská koordinátorka očkování Jarmila Kohoutová.

Očkovací místo v Galerii Šantovka zprovoznila FN Olomouc v závěru července, denně mohlo aplikovat 400 dávek vakcín. Zrušením očkovacího místa v Galerii Šantovka bude podle Kohoutové využita dostačující kapacita očkovacího místa Fakultní nemocnice Olomouc. "Ta může efektivně a operativně reagovat na potřebné navýšení denní kapacity, a to zejména v oblasti personálního zajištění," dodala Kohoutová, s tím že k očkování mohou zájemci zamířit do budovy K bývalého ambulantního pavilonu Hemato-onkologické kliniky v areálu Fakultní nemocnice Olomouc.

Podle hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) očkovací místo v Galerii Šantovka svoji roli splnilo. "Předpokládám, že zájem o očkování bez registrace budou mít i nadále hlavně lidé, kteří se zatím k vakcinaci nerozhodli. Jde nám především o to, aby počet naočkovaných v kraji narůstal," podotkl Suchánek.

V Olomouckém kraji přestala v září fungovat obě očkovací centra v Přerově a Prostějově, očkování se vrátilo do tamních nemocnic. FN Olomouc nyní kapacitně pokryje i aplikaci posilovacích dávek vakcíny proti novému koronaviru. Navíc připravuje výjezdy mobilního týmu do zařízení pobytových služeb.

Počet nákaz novým koronavirem se v Olomouckém kraji stále pozvolna zvyšuje. Za poslední týden do minulého čtvrtka jich hygienici evidovali 109, předchozí týdenní přírůstek byl o 17 případů nižší. V přepočtu na 100.000 obyvatel Olomoucký kraj za posledních sedm dní aktuálně vykazuje 19 potvrzených případů Denní přírůstky nákaz novým typem koronaviru se v uplynulém týdnu dostaly i na 30 případů.

V regionu se zhruba 630.000 obyvateli bylo dosud spotřebováno 623.399 dávek vakcíny. Obě dávky vakcíny už obdrželo zhruba 58,5 procenta obyvatel kraje, kterých se očkování týká.

Studenti probudili Olomouc. Univerzitu potěšil průzkum proočkovanosti

První týden akademického roku opět oživil Olomouc návratem 23 tisíc studentů nejen do univerzitních poslucháren, ale také do ulic města. Univerzita Palackého připravila i letos nabídku nových studijní oborů. Studenti i zaměstnanci se také musejí...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, Fakultní nemocnice, testy, COVID-19, koronavirus, očkování, Olomouc, Galerie Šantovka, Fakultní nemocnice Olomouc, Šantovka, vakcína, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Šantovce už se očkovat nebude. FN Olomouc pokryje i třetí dávky  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.