Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zájem o očkování v Olomouckém kraji tento týden vzrostl. Občas jsou fronty

Zájem o očkování proti koronaviru v Olomouckém kraji v posledních dnech roste. Důvodů je podle zdravotníků víc, na některých očkovacích místech se občas dokonce začaly tvořit fronty. Tempo očkování vzrostlo o více než třetinu.

"Mohu potvrdit, že tento týden je zvýšený zájem o očkování třetí dávkou. U prvoočkovaných je zvýšený zájem také, ale tam to není tak výrazné," potvrdil mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Adam Fritscher.

Nemocnice nemá přesný přehled o tom, proč zájem o vakcínu proti koronaviru roste. "Nemáme dotazníkové šetření, ale vzhledem k tomu, že se zkrátila lhůta mezi druhou a třetí dávkou z osmi na šest měsíců, tak je to pravděpodobně tento důvod. Skutečně už se začaly vytvářet fronty," dodal Fritscher.

Sama Fakultní nemocnice dnes na svých webových stránkách kvůli zvýšenému zájmu o očkování vyzvala zájemce, ať si raději termín rezervují dopředu.

Očkovací ambulance rozšiřují provoz

Provoz ambulancí, které očkování provádějí, už musela rozšířit prostějovská a přerovská nemocnice.

"Očkovací ambulance registrují zejména poslední týden zvýšený zájem občanů o očkování proti onemocnění covid-19. Týká se to zejména posilující třetí dávky, ale začali se více registrovat i doposud neočkovaní," potvrdil Adam Knesl, mluvčí holdingu Agel, který provozuje nemocnice v Prostějově, Přerově, Šternberku a Jeseníku.

"Proto jsme v prostějovské i přerovské nemocnici rozšířili činnost očkovacích ambulancí, aby zdravotníci mohli týdně naočkovat více než 500 zájemců. Ve šternberské nemocnici je týdenní zájem o vakcínu kolem 200 osob. Podle aktuálního zájmu jsme připraveni dobu upravit," uvedl mluvčí. Zvýšený zájem je i v Jeseníku.

Zájemci o vakcínu se musí předem registrovat přes reservační portál Reservatic. "V následujících týdnech by vakcína Comirnaty měla být k dispozici i v ordinacích praktických lékařů, tak očekáváme, že očkování významnějším dílem přejde právě na ně," podotkl Knesl.

Tempo očkování zrychlilo o více než třetinu

Zrychlení tempa očkování potvrzují statistiky. V Olomouckém kraji se zhruba 630 tisíci obyvateli bylo dosud spotřebováno 634 835 dávek vakcíny, což je o 4284 více než před týdnem. Předchozí týdenní přírůstek aplikovaných vakcín činil 2957.

Třetí dávku obdrželo 3900 lidí, o 2233 více než před týdnem. Plné očkování má bezmála 59 procent obyvatel kraje, kterých se vakcinace týká.

Covid už uzavřel přes sedmdesát školních tříd. Nejhůře je na tom Přerovsko

Přes sedmdesát školních tříd je nyní v Olomouckém kraji uzavřeno kvůli rostoucímu počtu onemocnění covidem mezi školáky. Nejhorší je podle hygieniků situace na Přerovsku. V celém kraji se koronavirus od minulého pátku vyskytl v 89 školách....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky očkování, covid, koronavirus, Olomoucký kraj, nemocnice, vakcína, Fakultní nemocnice Olomouc, Jeseník, Agel, AGEL Středomoravská nemocniční a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o očkování v Olomouckém kraji tento týden vzrostl. Občas jsou fronty  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.