Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Covid už uzavřel přes sedmdesát školních tříd. Nejhůře je na tom Přerovsko

Přes sedmdesát školních tříd je nyní v Olomouckém kraji uzavřeno kvůli rostoucímu počtu onemocnění covidem mezi školáky. Nejhorší je podle hygieniků situace na Přerovsku. V celém kraji se koronavirus od minulého pátku vyskytl v 89 školách. Hejtmanství dnes školám doporučilo prodloužit podzimní prázdniny.

"Nejhorší situace, co týče výskytu onemocnění Covid-19 ve školách, je aktuálně v okrese Přerov. Je patrné, že počet případů ve školách a školských zařízení v Olomouckém kraji narůstá. Aktuálně je uzavřeno 75 tříd," popsala situaci k dnešnímu dopoledni mluvčí krajských hygieniků Markéta Koutná.

Dnes hejtmanství po dohodě s krajskou hygienickou stanicí vydalo doporučení vyhlásit ve školách příští týden ředitelské volno, které by navázalo na podzimní prázdniny. Žáci by tak celý příští týden zůstali doma, a tím by se nárůst případů zpomalil. 

"Podle zjištění krajské hygienické stanice se virus šíří nejvíce u školáků, především náctiletých. Bohužel dochází k tomu, že si děti ze škol přinášejí virus do svých rodin, na jaře tomu bylo přesně opačně. Prosím rodiče, školáky i všechny ostatní o ohleduplnost,“ vyzval hejtman Josef Suchánek (PirSTAN).

Olomoucký kraj je nyní lokalitou s hromadným výskytem koronaviru, v úterý přibylo 310 nových případů, před týdnem jich bylo ve stejný den 123. V nemocnicích je podle hejtmana 50 lidí a 850 osob je v karanténě.

Křivka nákaz covidem v kraji roste. Nejvyšší nemocnost je na Přerovsku

Epidemie nového koronaviru v Olomouckém kraji dál sílí. Za uplynulých sedm dní bylo v kraji potvrzeno 600 nákaz, zatímco předchozí týdenní přírůstek obnášel 344 případů. Nejvíce pozitivních v posledním týdnu úřady evidovaly ve čtvrtek, kdy jich do...

V Kojetíně se uzavřelo jedenáct tříd

Například na Základní škole na náměstí Míru v Kojetíně je v současné době na distanční výuce 11 tříd. Covidem onemocněli žáci i pedagogové, škola už kvůli tomu musela zredukovat rozvrh.

Podle starosty Kojetína Leoše Ptáčka jde většinou o bezpříznaková onemocnění. 

"Není v pravomoci města, že bychom školu uzavřeli, obrátit jsme se museli tedy na hygienu. Škola je nyní částečně zavřená, v tento okamžik chodí do školy první a druhé třídy, výskyt nemoci zde nebyl, pro nejmenší děti je vzdělání na dálku složité. Zatím to běží bez problémů, uvidíme. Zareagovali jsme včas," doufá starosta Ptáček. Situace je podle něho špatná pouze na jedné základní škole ve městě.

Mimořádná opatření se zatím nechystají

Přerovsko je na tom ohledně epidemie v současné době nejhůře v Olomouckém kraji. Hygienici zde registrují za posledních sedm dní 265 nakažených na 100 tisíc obyvatel, což je třetí nejhorší okres v republice.

Krajská hygienická stanice dnes potvrdila, že zatím neplánuje vydání žádných mimořádných opatření pro Olomoucký kraj nad rámec vládních opatření.

"Veškerá personální kapacita bude i nadále směřovaná k řešení konkrétních případů v každém ohnisku nákazy," potvrdila mluvčí hygieniků Koutná.

Olomoucká Fakultní nemocnice rozšířila covidovou JIP. Nárůst však zatím není dramatický

Kvůli nárůstu případů musela Fakultní nemocnice v Olomouci ode dneška rozšířit své covidové jednotky intenzivní péče. Lékaři však uklidňují, že zatím nejde o nic dramatického. Na JIP je nyní pět pacientů, celkem je v nemocnici s covidem devět...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky koronavirus, covid, karanténa, školy, Přerovsko, Olomoucký kraj, COVID-19, okres Přerov, nemoc, Krajská hygienická stanice, Kojetín, Přerov, Josef Suchánek, Piráti a Starostové, učebna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Covid už uzavřel přes sedmdesát školních tříd. Nejhůře je na tom Přerovsko  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.