Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Meopta za respirátory pro zaměstnance zaplatí stovky tisíc korun

Od pondělí platí v Česku povinnost nosit respirátory také na pracovištích, některé firmy zajišťují ochranu dýchacích cest pro své zaměstnance. Například pro přerovskou společnost Meopta-optika to bude představovat náklady v řádech stovek tisíc korun.

"Nové mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které ukládá povinnost nosit mimo jiné respirátory i na pracovišti, se týká všech našich téměř 1800 zaměstnanců, kteří pracují jak ve výrobě, tak v administrativě. Respirátory pro ně zajišťujeme v dostatečném množství. Náklady na zajištění ochranných prostředků dýchacích cest půjdou do statisíců," řekla mluvčí Meopty-optiky Vladimíra Hacsiková.

Distribuci respirátorů zahájil ve svých provozech i podnik Unex, problémy s nákupem a distribucí podle jeho mluvčího Borise Keky nejsou. Zaměstnanci musí respirátory nosit ode dneška. Výjimku mají například pracovníci z tavíren, kteří kvůli vysoké teplotě pracovního prostředí respirátory nasazené mít nemusí.

Firma Unex zároveň zajišťuje další opatření, která mají snížit riziko přenosu koronaviru v řadách zaměstnanců. "Například je upravena zasedací kapacita jídelen, kde se v jednu chvíli může najíst menší množství lidí. Omezují se situace, kdy se na jednom místě schází větší počet lidí. Pro externí návštěvníky dlouhodobě platí povinnost používat respirátor po celou dobu pobytu v areálu firmy, nejen ve vnitřních prostorách," podotkl Keka.

Kvůli zhoršující se epidemické situaci v Česku platí od pondělí povinnost nosit respirátory ve všech vnitřních prostorách včetně pracovišť. Výjimkou jsou situace, kdy lidé mezi sebou udržují rozestup aspoň 1,5 metru. Zaměstnavatelé také mohou upravit nařízení pro náročné profese tak, že respirátor nosit nemusí nebo ho mohou nahradit rouškou. Zakrytý nos a ústa musí mít lidé i v dalších vnitřních prostorech staveb, pokud se setkají na vzdálenost menší než půl druhého metru. Povinnost neplatí v bytech či hotelových pokojích, a pokud jde o členy jedné domácnosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Koronavirus, podnikání, zaměstnavatel, společnost, respirátory, covid-19, Přerov, Uničov, respirátor, Česko, Unex, Ministerstvo zdravotnictví České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meopta za respirátory pro zaměstnance zaplatí stovky tisíc korun  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.