Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Školáky a studenty z Prostějovska a Přerovska čeká příští týden testování

Školáky a studenty ze 139 základních a středních škol z Přerovska a Prostějovska čeká příští týden testování. Oba regiony patří do skupiny osmi okresů v České republice s nejhorší epidemickou situací. Proceduře se vyhnou pouze žáci, kteří jsou očkování.

Testování se týká okresů s týdenním přírůstkem nových případů covidu-19 vyšším než 300 na 100 tisíc obyvatel. Žáci a studenti se poprvé testu podrobí v pondělí příští týden.

"Netěší nás to, ale nemáme možnost volby. Školáci, kteří nechtějí používat testování z nosu, si mohou stejně jako na jaře donést svoje vlastní testovací sady, které jim lépe vyhovují," konstatoval náměstek primátora Přerova Petr Kouba (ODS).

Ve škole pak žáci mohou být bez roušek. Pokud test odmítnou, budou muset mít ochranu dýchacích cest po celou dobu výuky.

Testy jsou již ve školách

Mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová potvrdila, že k dispozici je 28 tisíc testů. "Rozdávali jsme je v úterý na územních odborech v Prostějově a Přerově, kam si pro ně jezdili zástupci škol. Vše proběhlo bez problémů, testy jsou již rozdány," uvedla Balážová.

Kolik procent žáků nebo studentů má plné očkování, není jasné, liší se to podle typu školy. "U nás se netestuje zhruba šestina žáků, většina očkovaných je z vyššího stupně gymnázia," řekl například ředitel Cyrilometodějského gymnázia, základní školy a mateřské školy v Prostějově Pavel Polcr.

Covid už uzavřel přes sedmdesát školních tříd. Nejhůře je na tom Přerovsko

Přes sedmdesát školních tříd je nyní v Olomouckém kraji uzavřeno kvůli rostoucímu počtu onemocnění covidem mezi školáky. Nejhorší je podle hygieniků situace na Přerovsku. V celém kraji se koronavirus od minulého pátku vyskytl v 89 školách....

Situace není ideální 

Hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN) potvrdil, že situace není úplně ideální. "Okresy, které mají větší zásah na školách, spadnou do režimu plošného povinného testování. Důležitým parametrem je, že testy jsou hrazené vládou, nespadá tak tato povinnost na jejich zřizovatele," uvedl hejtman.

Některé školy v Olomouckém kraji vyslyšely doporučení a v tomto týdnu prodloužily dětem podzimní prázdniny udělením dvoudenního ředitelského volna. Podle Suchánka se například na Prostějovsku k výzvě přihlásila polovina škol.

V Olomouckém kraji hygienici za posledních sedm dní registrují 318 případů na 100 tisíc obyvatel. Prostějovsko má 416 případů a Přerovsko 306. Nad hranicí 300 případů se však v posledních dnech dostaly také okresy Olomouc a Šumperk, testování tamní žáky čeká zřejmě o týden později.

Koronavirus v Olomouckém kraji nabírá na síle. Týdenní nárůst je dvojnásobný

Epidemie koronaviru v Olomouckém kraji nabírá na síle. Za uplynulých sedm dní bylo 1422 nákaz, ve srovnání s předchozím týdnem je to více než dvojnásobek. Ve čtvrtek v kraji přibylo 344 nákaz, což je nejvyšší denní přírůstek od poloviny dubna.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky test, žáci, studenti, školy, koronavirus, covid, Prostějov, Přerov, okres Prostějov, okres Přerov, Česko, Josef Suchánek, Petr Kouba, ODS, Olomoucký kraj, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáky a studenty z Prostějovska a Přerovska čeká příští týden testování  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.