Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nákaza covidem-19 se nešíří mezi dětmi víc než mezi dospělými. Jen se víc testuje a lépe trasuje

Nákaza koronavirem se podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška nešíří víc mezi dětmi než mezi staršími lidmi. Jenom se díky testování lépe zachytává a trasuje. Prodloužení vánočních prázdnin, které někteří ředitele a dosluhující ministr školství Plaga navrhovali, vidí Dušek jako bezpředmětné a nemělo by prý významný efekt.

Podle dat ÚZIS byl počet pozitivních případů na 100 tisíc obyvatel za poslední týden mezi dětmi ve věku šest až 11 let zhruba 2400, u starších ve věku 12 až 19 let kolem 1900 případů. V porovnání s dospělou populací je to zhruba o polovinu větší zátěž. To ale neznamená, že mezi dospělými se virus tolik nešíří. „To, co vidíme, je jenom odrazem testové strategie. Počet nově potvrzených případů je nejvyšší v mladých věkových kategoriích teď proto, že tam plošně testujeme, jsou snadno dosažitelní i pro trasování," vysvětlil Ladislav Dušek.

Covidová situace v kraji se lepší. Virová zátěž je stále vysoká, upozorňuje hygiena

Pokles počtu nových případů onemocnění covid-19 i reprodukčního čísla R eviduje Krajská hygienická stanice Olomouckého kraje. Situace je podle hygieny ale nestabilní a poměr pozitivních testů je velmi vysoký. Nejvíce nakažených je mezi dětmi do...

V poslední době diskutované prodloužení vánočních prázdnin pro školáky by podle Duška nemělo dostatečný efekt a zatížilo by rodiče a prarodiče. 

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v minulých dnech zase tlumočil obavy z nemocnic z toho, že zavřené školy by pro ně znamenaly prohloubení personálního problému u matek, které by zůstaly doma s dětmi. 

„Jsem přesvědčen, že v této fázi epidemie není virus jenom ve školách. Zásah jenom do škol nezabrání tomu, aby ta vlna populací neproběhla," řekl Dušek.

V současné chvíli se hygienici snaží neposílat do karantény celé třídy, ale jen žáky v bezprostředním okolí nakaženého. Celá třída se uzavírá jen v případě více nakažených. Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) navrhuje takzvaný systém "test-to-stay". Děti ze tříd, kde byl někdo pozitivně otestován, by se podle něj měly testovat každý den a z výuky by se vyřazovali jen nakažení.

K rektorovi pro vakcínu. Univerzita nabízí očkování proti covidu v unikátních prostorách

Pracovna rektora se promění na aplikační místnost vakcíny proti covidu, z historických zasedacích sálů budou čekárny. Univerzita Palackého připravila speciální akci pro studenty a zaměstnance, kterým nabízí očkování pod dohledem nejvyššího...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, děti, škola, testování, nákaza, trasování, Adam Vojtěch, prázdniny, vánoce, koronavirus, Ladislav Dušek, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR, Robert Plaga, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza covidem-19 se nešíří mezi dětmi víc než mezi dospělými. Jen se víc testuje a lépe trasuje  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.