Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Vzestup nákaz se projevil i v Olomouckém kraji. V nemocnicích přibývá pacientů s covidem

Nakažlivější varianta koronaviru omikron se výrazně promítla také do statistik šíření onemocnění covid-19 v Olomouckém kraji. Za úterý bylo v regionu pozitivních 2761 testů, což je nejvyšší přírůstek od začátku epidemie. Nemocnice evidují nárůst počtu pacientů s covidem.

Epidemie v kraji zesiluje už zhruba měsíc, podle statistik ministerstva zdravotnictví bylo za poslední týden 2096 nově nakažených lidí v přepočtu na 100 tisíc obyvatel.

Zatímco v závěru loňského roku a na začátku letošního se počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19 snižoval, tak v posledních dvou týdnech opět roste. V úterý bylo v nemocnicích v kraji hospitalizováno 122 osob nakažených koronavirem, o týden dříve jich bylo 91. Na jednotkách intenzivní péče v úterý leželo deset lidí s covidem-19, což je stejný počet jako o týden dříve. Na umělou plicní ventilaci bylo v úterý napojeno sedm pacientů, o tři více než před týdnem.

Imunita pod drobnohledem. Olomoucká studie covidových protilátek nabízí poslední volná místa

Jak se vyvinuly hladiny protilátek a další ukazatele související s imunitou a nákazou virem SARS-CoV-2 zkoumá klinická studie nazvaná PREVAL 2. Během tříměsíčního období účastníci dvakrát zjistí aktuální množství protilátek proti nemoci covid-19,...

Rostoucí počet pacientů s covidem-19 evidují nemocnice v Přerově, Prostějově a Šternberku, které provozuje společnost AGEL Středomoravská nemocniční. "Aktuálně je v nich celkem hospitalizováno 49 nemocných, před týdnem jich bylo 32," informoval mluvčí nemocnic Adam Knesl s tím, že o dvacet pacientů s covidem pečují zdravotníci v Přerově, o dva méně pak v Prostějově. Ve vážném stavu je zde okolo deseti procent osob hospitalizovaných kvůli koronaviru.

Podle mluvčího Fakultní nemocnice Olomouc Adama Fritschera epidemie koronaviru klade na nemocnice jiné nároky než epidemie chřipky. "Hlavní rozdíl je v tom, že za posledních 30 let nebylo nutné pro chřipková onemocnění vyčleňovat speciální lůžka jako v případě epidemie covid-19. Při chřipce se plní nemocniční oddělení napříč všemi obory, kdežto při covidové infekci jen na k tomu vyčleněných odděleních," upozornil. Část pacientů těchto oddělení podle něj trápí i jiná onemocnění a covid-19 je přidružená diagnóza. "Část má čistě covidovou pneumonii," podotkl.

Denní přírůstek případů koronaviru v Česku byl v úterý rekordní, testy jich potvrdily 57 195. Je to téměř o polovinu víc než před týdnem. Opakovaných nákaz bylo 9775, víc jich bylo jen minulý týden ve čtvrtek, kdy ale číslo zvýšily dohlášené případy z předchozích dní. V nemocnicích bylo s covidem-19 v úterý 2653 lidí, zhruba o 700 víc než o týden dřív. Nad 200 se vrátil počet pacientů ve vážném stavu.

Soud zrušil zákaz vstupu neočkovaných do restaurací. Bylo to ostudné, říká právnička Zwyrtek Hamplová

Verdikt Nejvyššího správního soudu v Brně označil jako neplatné opatření, podle kterého se hosté restaurací a dalších zařízení museli prokazovat dokladem o očkování či prodělání nemoci covid-19. Zásah soudu je odložený o sedm dní, kdy stát ještě...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

Štítky Koronavirus, zdraví, COVID-19, Fakultní nemocnice Olomouc, AGEL, Prostějov, Přerov, Olomouc, Olomoucký kraj, pacient, nemocnice, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, AGEL Středomoravská nemocniční a.s., pandemie covidu-19, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzestup nákaz se projevil i v Olomouckém kraji. V nemocnicích přibývá pacientů s covidem  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.