Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Náročná doba pro hygieniky. Plnění covidových povinností zkontrolovali v desítkách restaurací v kraji

Více či méně důsledně dodržovaly restaurace a hotely či penziony nařízení, podle kterého měl personál kontrolovat, zda mají zákazníci doklad o prodělání nemoci covid-19 nebo absolvování očkování. Hygienici v Olomouckém kraji během zhruba tří měsíců ověřili dodržování této povinnosti celkem v osmi desítkách stravovacích zařízení a neodhalili žádné pochybení.

Od 22. listopadu loňského roku do 10. února toho letošního museli pracovníci v restauracích, hotelech i na dalších místech ověřovat, zda mají lidé potřebný covidový certifikát. Tyto restrikce označil na začátku února Nejvyšší správní soud v Brně za nezákonné a o týden později přestaly platit. Za nedodržení mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví hrozila v krajním případě podnikatelům pokuta až tři miliony korun.

Na konci roku 2021 bylo podle databáze Českého statistického úřadu v Olomouckém kraji 7685 ekonomických subjektů působících v oblasti stravování a pohostinství a 962 pak v kategorii ubytování. Během kontrolní činnosti zaměstnanci Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje od 22. listopadu do konce platnosti opatření navštívili tyto podniky celkem v 89 případech. „Kontrola dodržování protiepidemických opatření upravených aktuálně platnými mimořádnými opatření Ministerstva zdravotnictví ČR byla provedena u 85 provozovatelů stravovacích služeb a u 4 provozovatelů ubytovacích služeb,“ informovala mluvčí krajské hygieny Markéta Koutná s tím, že při uvedených kontrolách nebylo zjištěno u provozovatelů porušení povinností a tudíž pokuty nebyly uděleny. 

Restauratér z Hluboček covidové certifikáty celou dobu nevyžadoval. Kontrola nedorazila

Ode dneška končí povinnost prokazovat se při návštěvě restaurací, služeb a hromadných akcí certifikátem o prodělání covidu-19 či absolvování očkování. „Pro nás to není žádná změna,“ říká restauratér z Hluboček u Olomouce Radovan Hořín. Podnik U...

Hygienici kontrolovali například i lyžařské areály či sportoviště a výraznou zátěž představovaly úkoly při trasování osob s pozitivními covid testy a lidí, se kterými byli v kontaktu. „Výkon kontrolní činnosti byl vzhledem k zátěži odborných zaměstnanců trasováním pozitivně testovaných osob, vystavováním a ukončováním ,karanténních‘ neschopenek, velmi náročný,“ potvrdila mluvčí Markéta Koutná. Dalším aspektem kontrol byla také související administrativa. „Časově náročná je po stránce administrativní také příprava na vlastní kontrolní činnost a následné zpracování protokolů o kontrole po provedení kontroly, jakož i finální administrace kontrolního úkonu ve všech centrálně zřízených elektronických systémech zřízených ministerstvem zdravotnictví,“ doplnila mluvčí Koutná.

Epidemie se v Olomouckém kraji po šesti týdnech růstu konečně zlomila

Epidemie koronaviru se v Olomouckém kraji se po šesti týdnech růstu konečně zlomila. Za uplynulý týden přibylo 11 023 případů, což je o 2810 nákaz méně než předtím. V některých nemocnicích však roste počet pacientů s covidem. V přepočtu na 100...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Koronavirus, opatření, restrikce, restaurace, hotely, covid-19, Krajská hygienická stanice, Olomoucký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Nejvyšší správní soud České republiky, Český statistický úřad, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náročná doba pro hygieniky. Plnění covidových povinností zkontrolovali v desítkách restaurací v kraji  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.