Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoučtí celníci zadrželi kamion při nelegální přepravě 18 tun odpadu

Kamion s více než 18 tunami odpadů z Německa zajistili v květnu olomoučtí celníci při běžné kontrole zaměřené na přeshraniční přepravu odpadů. Kamion ve speciálních vacích převážel bílý prášek, v dokladech ale byla pouze zmínka o čistém plastu a pryži. Nelegálně převážný odpad byl vrácen zpět do Německa. Ve čtvrtek to sdělila mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová.

Celníci si v druhé polovině května vytipovali ke kontrole nákladní vozidlo s českou státní poznávací značkou. „Kamion převážel odpady z Německa do České republiky. Jízdní souprava přepravovala bílý zapáchající prášek ve vacích, což bylo v rozporu s uvedenými údaji v průvodních dokladech. Tam bylo uvedeno, že se jedná o čistý plast a pryž. Celníci vozidlo odstavili,“ uvedla Bortlová.

Rozporem mezi převáženým druhem odpadu a údaji uvedenými v průvodních dokladech kamionu se zabývalo ministerstvo životního prostředí a Česká inspekce životního prostředí. „Správní orgány podezření z porušení podmínek pro přepravu přeshraničního odpadu potvrdily. Zadržený odpad s bílým práškem celníci vrátili zpět do země původu, tedy do Německa,“ dodala Bortlová.

Podobný případ řešili olomoučtí celníci v polovině dubna. Tehdy při kontrole odhalili tři kamiony, které nelegálně přepravovaly téměř 70 tun odpadů. Dvě nákladní auta s polskou a jedno s českou státní poznávací značkou převážely odpady z Německa a Rakouska. Odpad vydávaný za čistý plast byl vrácen zpět do zemí původu.

Autoři | Foto celnisprava.cz

Štítky ČR, Německo, odpady, clo, Olomouc, celníci, odpad, Olomoucký kraj, plast, prášek, Česko, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česká inspekce životního prostředí, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí celníci zadrželi kamion při nelegální přepravě 18 tun odpadu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.