Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Policie varuje, pozor na podvody po telefonu! V kraji už lidé přišli o miliony

Policie důrazně varuje před podvodníky, kteří se po telefonu vydávají například za pracovníky bank nebo slibují výhodné investice či odměny. V poslední době tak lidé z Olomouckého kraje přišli už o miliony korun, naposledy třeba muž ze Šumperka o 30 tisíc, když ho zdánlivě kontaktovala jeho banka.

Další obětí vishingu se stal čtyřiapadesátiletý muž ze Šumperka. "V pondělí odpoledne ho telefonicky kontaktovali dva doposud nezjištění pachatelé mužského a ženského pohlaví. Pod smyšlenou legendou, že jsou pracovníci banky a snaží se zabránit neoprávněnému sjednání úvěru na jeho bankovním účtu, jej přesvědčili, aby si do mobilního telefonu nainstaloval program pro vzdálený přístup," popsala obvyklou fintu mluvčí policie Marie Šafářová.

Muž se pak přihlásil do internetového bankovnictví a transakce na účtu potvrzoval bankovním klíčem. "Když později zjistil, že mu z účtu zmizelo minimálně 30 tisíc korun, pochopil, že se stal obětí podvodníků, a obrátil se na policii," dodala mluvčí.

Policie případ vyšetřuje pro podvod, za který hrozí až dva roky vězení, a zároveň varuje, aby lidé byli maximálně opatrní.

Dva muži se rozhodli investovat do kryptoměn. Přišli o víc než 3 miliony

O více než tři miliony korun přišli dva muži z Olomoucka, kteří chtěli investovat do kryptoměn. Zaregistrovali se na příslušných internetových stránkách, do svých počítačů si nechali nainstalovat software pro vzdálenou správu, načež je podvodníci...

Lidé už ztratily miliony korun,

O více než tři miliony korun přišli například nedávno dva muži z Olomoucka, kteří chtěli investovat do kryptoměn. Zaregistrovali se na příslušných internetových stránkách a do svých počítačů si nechali nainstalovat software pro vzdálenou správu. O více než milion pak čtyřiašedesátiletého muže z Olomoucka připravil další podvodník, který mu také slíbil výhodné investice do kryptoměn. Důvěřivý muž si do počítače rovněž nainstaloval program pro vzdálený přístup. 

Dvacetiletý mladík z Olomoucka zase po telefonu přišel o půl milionu korun poté, co naletěl na sliby o vysoké provizi při nákupu investičního zlata, a slibům o obrovském finančním zisku uvěřila žena ze Šumperska, která se na sociální síti seznámila s údajným lékařem z Toronta. Přišla o milion.

Podvodníci slibovali výnosy z kryptoměn. Dva muže a ženu připravili o miliony

O více než milion korun připravil čtyřiašedesátiletého muže z Olomoucka neznámý podvodník, který mu slíbil výhodné investice do kryptoměn. Důvěřivý muž si do počítače nainstaloval program pro vzdálený přístup. V následujících dnech mu pachatel z...

"Nereagujte na telefonní hovory, SMS zprávy, e-maily, kde se vás někdo pokouší vmanipulovat do situace, že jsou vaše finanční prostředky v ohrožení a vy musíte udělat další kroky pro jejich záchranu. Kdyby byly vaše peníze v ohrožení, banka sama zareaguje a učiní opatření. V případě pochybností vždy kontaktujte svou banku nebo tísňovou linku na čísle 158," varuje mluvčí policie Šafářová. 

Jak se bránit proti podvodům
Nereagujte na hovory a v žádném případě nesdělujte žádné citlivé údaje ani údaje k platební kartě nebo dokonce přístupové údaje k online bankovnictví.
Nikdy nikomu nesdělujte a ani nepřeposílejte bezpečnostní, resp. autorizační kód, který přišel formou SMS zprávy.
Myslete na to, že útočník dokáže napodobit jakékoliv telefonní číslo, odesílatele SMS zprávy, ale třeba i e-mailovou adresu.
Nikdy nikomu cizímu neumožňujte vzdálený přístup do počítače, tabletu či mobilu.
Aktualizujte pravidelně software, antivirový program, firewall.
Buďte neustále ostražití, protože cílem podobného podvodného jednání může být kdokoli.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky podvod, telefon, vzdálený přístup, banka, investice, policie, varování, Olomoucký kraj, Šumperk, Toronto

Policie varuje, pozor na podvody po telefonu! V kraji už lidé přišli o miliony  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.