Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Soud potrestal cizince za sérii znásilnění bezdomovkyň v Olomouci devíti lety vězení

Za tři znásilnění, dva pokusy o ublížení na zdraví a jeden zločin vydírání odsoudil olomoucký krajský soud Namdaldonira Nyamjava z Mongolska k devíti letům vězení a vyhoštění na dobu neurčitou. Třiačtyřicetiletý cizinec vinu popírá a na místě se odvolal. Muž napadal a znásilňoval ženy z bezdomovecké komunity.

Původně Nyamjavovi hrozila za sérii zločinů sazba pět až 12 let vězení. „Trest mu byl uložen v druhé polovině trestní sazby, důvodem je více trestných činů a jejich závažnost," řekl soudce Martin Lýsek, podle kterého obžalovanému nebyla přiznána žádná polehčující okolnost.

První dva útoky se odehrály v roce 2020. Podle obžaloby nejprve v lednu na třídě 17. listopadu ve squatu pod tribunou oslovil pár bezdomovců ohledně možnosti nákupu alkoholu. Po pár minutách se vrátil a lahví několikrát udeřil muže do hlavy, ženu udeřil pěstí do obličeje, uchopil za kapuci mikiny a odtáhl za tribunu, kde ji poté znásilnil.

Další útok se odehrál na stejném místě na konci října. I tehdy zaútočil na ženu z komunity bezdomovců, kterou při napadení škrtil a znásilnil. Na pomoc jí šla dvojice mužů, kterou křik ženy probudil. Jeden z nich se snažil násilníka zadržet přivřenou mříží, pachatel ho však bodl ostrým předmětem a utekl, uvedl žalobce.

V Prostějově recidivista zaútočil nožem na jiného muže. Kvůli pokusu o vraždu skončil ve vazbě

Kvůli pokusu o vraždu skončil ve vazbě dvaatřicetiletý muž, který v noci před jedním z domů v Prostějově s nožem v ruce zaútočil v hádce na jiného muže. Ten útok přežil díky rychlé pomoci policistů a lékařů. Agresora policie zatkla o chvíli...

Poslední útok se odehrál loni v lednu ve Smetanově ulici, kdy muž přepadl pár spící v plechové boudě za tenisovými kurty. Muže nejprve útočník udeřil několikrát baterkou do hlavy a poté zaútočil na ženu, kterou znásilnil.

Soud se začal zabývat případem letos v lednu, jednání však komplikovala účast svědků pocházejících z komunity bezdomovců. Obžalovaný před soudem svou vinu popřel, činy sváděl na svého známého kvůli jeho podezřelému chování. Podle soudce jej však usvědčily důkazy. "Jeho obhajoba byla označena za účelovou, soud jí neuvěřil. Jde o souhrn přímých i nepřímých důkazů, které svědčí o tom, že se těchto trestných činů dopustil právě obžalovaný, navíc jej i někteří poškození identifikovali," doplnil soudce.

Na stopu se podezřelému dostali kriminalisté po posledním útoku. Kriminalisté jej dopadli po rozsáhlém pátrání, pomohly i kamerové záznamy z okolí místa činu. Zadrželi ho o několik dní později v ulicích Olomouce. Podle vyšetřovatelů měla napadení podobné znaky, a to nejen ve výběru obětí, ale i ve způsobu a intenzitě provedení sexuálně motivovaného napadení. "V průběhu prověřování vyšlo také najevo, že útočník potřeboval ke svému sexuálnímu uspokojení předchozí fyzické násilí," uvedli tehdy policisté.

Muž, který dal bombu na auto majitele sportovního obchodu v Přerově, dostal pět let

Pěti lety vězení dnes přerovský okresní soud potrestal muže, který loni v létě nastražil bombu na auto majitele zdejšího sportovního obchodu. Úlomky se rozletěly po okolí. V blízkosti exploze poblíž centra Přerova je dětský domov, jedna ze...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK - Luděk Peřina

Štítky Soud, rozsudek, znásilnění, napadení, krimi, Olomouc, věznice, komunita, Mongolsko, bezdomovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potrestal cizince za sérii znásilnění bezdomovkyň v Olomouci devíti lety vězení  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.