Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Investice jako noční můra. Mladík z Olomouce přišel při kryptoměnovém podvodu o milion

Vidina výdělku v podobě investice do kryptoměn stála více než milion korun devětadvacetiletého muže z Olomoucka. Obchodování s neznámými lidmi se věnoval od loňského března, při požadavku na výplatu zisku ale kontakt ustal. Mladík žádné peníze neobdržel a podvodem se nyní zabývají olomoučtí kriminalisté.

Mladého muže zaujala loni v březnu reklama týkající se investování do kryptoměny. „Pro zjištění bližších informací kontaktoval zde uveřejněné mobilní číslo. V průběhu telefonické komunikace, která probíhala v angličtině, se mladý muž dozvěděl vstupní informace a rady ohledně investování,“ popsala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Poškozený muž si pak založil takzvaný demo účet a z platební karty začal odesílat peníze na investice, v několika platbách se jednalo o více než 200 tisíc korun. Další statisíce pak poslal i do krypto peněženky, kterou mu neznámí podvodníci doporučili.

„V polovině roku zažádal o vyplacení celé částky, která se nacházela na jeho investičním účtu. Mělo se jednat o téměř 2 miliony korun. S tímto požadavkem se ovšem pojily poplatky, které měly údajně souviset s ukončením účtu a následným převodem peněz. Jednalo se o částku v celkové výši přes 150 tisíc korun,“ uvedla mluvčí policie Vaňharová s tím, že ačkoliv mladík poplatky na konci minulého roku uhradil, do dnešního dne se mu žádné peníze z investování nevrátily.

„Osoby, se kterými komunikoval ohledně investic, jsou nekontaktní. Způsobenou škodu si muž vyčíslil přes jeden milion korun. Olomoučtí kriminalisté úkony zahájili trestního řízení pro podezření ze spáchání zločinu podvodu,“ konstatovala Vaňharová. Pachateli hrozí trest v rozmezí dvou až osmi let za mřížemi.

Policie varuje před prodejem zboží na internetu. V poslední době podvodů přibývá

Nejen olomoučtí policisté se v poslední době setkali s podvody při prodeji zboží na internetu. V poslední době jich masivně přibývá. Na konci března například osmatřicetiletá žena z Olomoucka prodávala chytré hodinky za 6 tisíc korun. Podvodníci...

Dalším případem internetového podvodu se zabývají od úterka také přerovští policisté. Ženu z Přerova chtěli podvodníci přesvědčit o napadení jejího účtu a falešné žádosti o úvěr. Postupně jí volal údajný bankéř z její peněžního ústavu, z České národní banky, člověk vydávající se za policistu z oddělení kybernetiky a několikrát pracovník zabývající se zabezpečovacími systémy. Ten jí doporučoval, jak má ochránit své peníze kvůli domnělému napadení jejího účtu. „Všechny rady směřovaly samozřejmě k tomu, aby podvodníci ženu o peníze připravili a ne aby ji ochránili. Dle jeho instrukcí si měla sjednat spotřebitelský úvěr ve výši 600 tisíc Kč, po jeho poskytnutí a schválení měla hotovost vybrat a vložit do bankomatu na příjmový účet, který jí byl sdělený,“ řekla k těžko uvěřitelným pokynům od neznámých pachatelů policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Žena na žádná doporučení prozíravě nepřistoupila a o úvěr nežádala. „Ještě téhož dne se na nás obrátila a podezřelé jednání ze strany neznámého pachatele nám oznámila. V souvislosti s tím jsme zahájili úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu podvod,“ doplnila k obezřetnému jednání Přerovanky mluvčí Zajícová.

Soud potrestal cizince za sérii znásilnění bezdomovkyň v Olomouci devíti lety vězení

Za tři znásilnění, dva pokusy o ublížení na zdraví a jeden zločin vydírání odsoudil olomoucký krajský soud Namdaldonira Nyamjava z Mongolska k devíti letům vězení a vyhoštění na dobu neurčitou. Třiačtyřicetiletý cizinec vinu popírá a na místě se...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměna, bitcoin, kryptoměny, peníze, investice, Olomouc, Přerov, Policie ČR, Olomoucký kraj, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Investice jako noční můra. Mladík z Olomouce přišel při kryptoměnovém podvodu o milion  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.