Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Schvalování invaze na Ukrajinu jako zločin. Policisté v kraji řeší i texty na sociálních sítích

Několika nezákonnými příspěvky a komentáři na sociálních sítích se v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině zabývají policisté v Olomouckém kraji. Za veřejné schvalování ruské invaze na Ukrajinu by v případě soudní dohry mohl pachatelům hrozit až tříletý trest vězení.

Podle ředitele policie Olomouckého kraje Tomáše Landsfelda řeší policisté v regionu policisté čtyři případy podle paragrafu 405 trestního zákoníku. Tato část právního předpisu se zabývá popíráním, zpochybňováním, schvalováním a ospravedlňování genocidia neboli zločinů proti lidskosti. „V současné době ale nemáme žádného známého pachatele, to znamená, že jsme zatím nesdělili nikomu obvinění. Dopátrat se autora v anonymním prostředí je opravdu složité,“ informoval ředitel Landsfeld.

Prokázání těchto činů, na které pamatuje trestní zákoník případně také v paragrafu 365 má podle něj několik rovin. „Případy evidujeme, věnujeme se jim. Snažíme se dospět k tomu, kdo za příspěvky stojí. Když už se to dozvíme, tak je samozřejmě potřeba ještě prokázat úmysl. Jedná se i o to, kdo příspěvek psal, jestli za tím nestojí někdo, kdo vystupuje pod uživatelským profilem někoho jiného,“ podotýká Landsfeld.

Imigrační vlna v kraji výrazně klesla. Nyní řešíme, jak uprchlíky adaptovat do běžného života, říká hejtman

Takřka trojnásobně poklesl v porovnání s předchozím měsícem počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří se v dubnu zaregistrovali na území Olomouckého kraje. Hejtmanství nyní díky tomu může omezit provoz asistenčního centra, výrazněji se ale potřebuje...

Zatímco obecně hodnotí krajské ředitelství podle statistik situaci po přílivu uprchlíků do Olomouckého kraje jako klidnou a stabilní, při kulminaci imigrační vlny prošel odbor cizinecké policie náročnou zkouškou. Jeho řady muselo rozšířit i dvaatřicet policistů útvaru služby kriminální policie a vyšetřování. Administrativní nápor byl ve střediscích KACPU v Olomouci a UACPU v Šumpersku skutečně citelný.

„Naše pracoviště v Olomouci, Přerově a Šumperku nebyla dimenzovaná na takový počet žadatelů registrujících se v krátkém časovém úseku. Během tří týdnů jsme byli schopní takřka zdvojnásobit počet policistů pracujících v této oblasti, abychom vlnu zvládli. V současné době už jsou kriminalisté zpět na svých pracovištích,“ sdělil krajský policejní ředitel.

Podle databází olomouckého hejtmanství přibylo na území kraje během dvou měsíců deset tisíc lidí z Ukrajiny. Při pohledu do policejních statistik však není patrný nárůst kriminality. „Je to logické. Strukturu uprchlíků tvoří zejména ženy a děti. V minulosti i dnes se trestná činnost Ukrajinců rekrutovala z požívání alkoholu a soužití na ubytovnách,“ zmínil Tomáš Landsfeld s tím, trestná činnost páchaná Ukrajinci tvoří průměrně šestnáct procent z trestné činnosti páchané cizinci na území Olomouckého kraje.

„Samozřejmě přijímáme i proaktivní a preventivní opatření. Naše hlídky jsou směřovány i do prostorů, kde jsou přechodně ubytování uprchlíci. Ani od hlídek nemáme informace, že by se dělo něco mimořádného, co by si například vyžádalo nasazení sil a prostředků,“ uzavírá přední představitel policie v Olomouckém kraji.

Přeji všem lidem v České republice mír a zdraví, vzkazuje ukrajinská pacientka onkologické kliniky

Okologickou kliniku Fakultní nemocnice v Olomouci vyhledalo již třináct Ukrajinců, kteří ze své země utekli před ruskou agresí. Mezi ně patří i učitelka literatury Nataliya ze středoukrajinského města Vinnycja. Natalii odhalili onkologické...

Hodnocení článku je 38 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, internet, sociální sítě, komentáře, Ukrajina, Rusko, konflikt, uprchlíci, Policie ČR, Olomoucký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, policie, kriminalita, uprchlík, Olomouc, Cizinecká policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Schvalování invaze na Ukrajinu jako zločin. Policisté v kraji řeší i texty na sociálních sítích  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.