Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Falešné weby i rusky hovořící policistka a bankéř. Policisté řeší statisícové podvody na internetu

Celou řadu případů podvedených lidí kvůli důvěřivosti na internetu řeší nejen v posledních dnech policisté v Olomouckém kraji. Scénářů je několik a velmi často se opakují. Oběti se řídí pokyny neznámých osob a nekontrolují pravost odkazů, přes které chtějí provádět finanční transakce.

Hned čtyři případy podvodu řeší od pondělního dne kriminalisté v Olomouci. Na policii se obrátil jedenačtyřicetiletý muž, který chtěl prodat přes internet hodinky za tři tisíce korun. V aplikaci ho kontaktoval neznámý zájemce o koupi, který se chtěl domluvit na zaslání hodinek přes kurýrní službu. Muž kliknul na zaslaný odkaz a vyplnil název své banky. „Nato začal přijímat emaily a zprávy, ve kterých měl verifikovat další operace. Podle svých slov však nic takového nepotvrdil, a i přesto se neznámý pachatel naboural do jeho bankovního účtu, ze kterého mu odčerpal přes 170 tisíc korun,“ vylíčila policejní mluvčí Petra Vaňharová. Podobný osud pak potkal ženu, která prodávala dětské lehátko za pětistovku „I ona přistoupila na způsob prodeje přes přepravní společnost. Po kliknutí na přijatý odkaz vyplnila údaje ke své platební kartě a po chvíli zjistila, že jí z účtu zmizelo téměř 80 tisíc korun,“ doplnila mluvčí Vaňharová.

Upozorňujeme občany, aby zbystřili vždy, pokud přijmou hovor, při kterém jim volající tvrdí, že je jejich účet v ohrožení. Skuteční bankovní úředníci tak nikdy nepostupují! Taktéž apelujeme na občany, aby nikdy neklikali na přijaté neznámé odkazy, a v žádném případě nevyplňovali, či nesdělovali údaje ke své platební kartě, či internetovému bankovnictví!
Zdroj: Policie ČR

O takřka 170 tisíc přišla i sedmačtyřicetiletá žena z Olomoucka, které zavolala údajná policistka a domluvila se s ní na komunikaci v ruštině. „Záhy nato se dočkala sdělení, že peníze na jejím kontě jsou v ohrožení. Po tomto oznámení jí k telefonu předala údajného pracovníka banky, taktéž hovořícího rusky. Rozrušená žena si od něj vyslechla, že na jejím účtu dochází k podezřelým transakcím a v obavách o své úspory mu sdělila přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a následně i přijaté ověřovací kódy,“ popsala situaci policejní mluvčí Vaňharová. Po nějakém čase začala žena nad celou situací více přemýšlet, a raději navštívila svoji banku. Tam pak zjistila, že se stala obětí podvodu.

Podvodníci s kryptoměnami udeřili na Jesenicku: senior jim poslal šest milionů

O úspory v řádech milionů korun přišel kvůli internetovému podvodu senior na Jesenicku. Kyberzločinci lákají důvěřivé lidi na pohádkové zisky díky investicím do kryptoměn, často však skončí celý případ na oddělení hospodářské kriminality....

 

Podobný scénář se odehrál i u podvodu na Přerovsku. Starší ženu kontaktoval falešný bankéř a přemluvil ji dokonce ke sjednání úvěru 280 tisíc korun. „Tyto finance spolu se svými, které vybrala z účtu, vložila do bankomatu v obchodním centru Olympia v Olomouci za pomoci QR kódů zaslaných podvodníkem prostřednictvím mobilní aplikace. Celková škoda, která poškozené vznikla, byla 321 tisíc korun,“ konstatovala mluvčí Policie ČR Miluše Zajícová.

Zprávě o odměně od České pošty uvěřil čtyřiatřicetiletý Olomoučan, který klikl na připojený odkaz. Webová stránka ho informovala o přeplatku na účtu SIPO ve výši 20 tisíc korun. „Následně došlo k automatickému přesměrování na stránky jeho banky, které se jevily jako pravé. Ihned po zadání přihlašovacích údajů se dočkal vyrozumění, že došlo k jeho odhlášení,“ uvedla olomoucká mluvčí Vaňharová. Muž se tak přihlásil přímo přes web své banky do internetového bankovnictví a zjistil, že je o padesát tisíc chudší.

Pro změnu s vidinou výhodné investice přišla o 106 tisíc i pětašedesátiletá žena z Jesenicka. Na Facebooku reagovala na reklamu nabízející investování do různých komodit. Do formuláře vyplnila své telefonní číslo, na které ji obratem zavolal muž, coby finanční poradce. Ten ji pak přesvědčil, aby investovala finanční prostředky přes jejich společnost. „Žena si nejprve musela zřídit účet, který byl zpoplatněn částkou šest tisíc korun. O tři dny později jí zavolal domnělý poradce, aby vyzkoušela, zdali jí funguje internetová peněženka. Během téměř hodinového hovoru se podvedená žena řídila pokyny muže. Přihlašovala se do internetového bankovnictví přes podvržené odkazy. Zhruba za dvě hodiny zjistila, že jí z bankovního účtu zmizelo sto tisíc korun,“ přidal informace k dalšímu případu policejní mluvčí Libor Hejtman

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Krimi, podvod, Internet, prodej na internetu, zboží, investice, banka, bankéř, napadený účet, Olomouc, Policie ČR, Olomoucký kraj, Policie České republiky, Česká pošta, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Falešné weby i rusky hovořící policistka a bankéř. Policisté řeší statisícové podvody na internetu  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.