Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Olomoucký památník Rudé armády opět terčem vandalismu. Hákové kříže vystřídaly nápisy UA

Šestiboký památník Rudé armády na okraji Čechových sadů v Olomouci někdo ze všech stran posprejoval žlutou barvou. Pachatel se zaměřil na pamětní desky, na většinu z nich vyznačil nápisy UA. Letos jde už o druhé poškození tohoto pomníku, v březnu na něj někdo namaloval hákové kříže.

Pietní místo z roku 1945 někdo poničil v noci ze čtvrtka na pátek, pro podezření z přečinu poškození cizí věci se případem se zabývají policisté. „Způsobená škoda nebyla prozatím vyčíslena. V případě dopadení, prokázání viny a odsouzení hrozí pachateli v krajním případě až tři roky za mřížemi,“ komentovala policejní mluvčí Petra Vaňharová.

Na bunkru dřeli dobrovolníci stovky hodin, neznámí pachatelé objekt vykradli a vykropili hasičákem

Těžko pochopitelný čin zkomplikoval práci nadšenců na obnově bunkru na Švédských šancích u Přerova. Neznámí pachatele vykradli bývalý vojenský objekt, který trojice mladíků s pomocí řady dobrovolníků několik měsíců uklízela, opravovala a měnila v...

 

V předchozím případě vandal posprejoval pískovcovou část obelisku, barvu odstraňovala z památníku odborná restaurátorská firma. Náklady na očištění se pohybovaly okolo padesáti tisíc korun. Autora hákových křížů se policii zatím dopadnout nepodařilo. „Případ poškozeného památníku, ke kterému došlo v březnu letošního roku jsme odložili z důvodu, že se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ sdělila mluvčí Vaňharová.

V průběhu května navrhoval olomoucký okresní výbor Komunistické strany Čech a Moravy dočasnou úpravu památníku. Podle politického uskupení se měla v souvislosti s aktuální invazí na Ukrajinu překrýt jedna z pamětních desek s nápisem „Sláva ruským zbraním“.  K takové změně ale vedení Olomouce, které dílo patří, nepřistoupilo.  Pro úpravu tohoto místa je podle primátora navíc nutné stanovisko od regionálních i státních institucí. „Jakýkoliv zásah do současné podoby stávajícího památníku osvobození by navíc museli schválit památkáři a ministerstvo obrany, neboť se jedná o pietní místo a válečný hrob,“ uvedl již dříve pro Olomoucké listy primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Památník byl v Olomouci odhalen v roce 1945 pouhých 68 dní po skončení druhé světové války, jeho autorem je olomoucký architekt Jaroslav Kovář mladší. Odhalení pomníku se tehdy zúčastnilo okolo 50 tisíc lidí. Novodobou úpravu okolí památníku, která byla provedena v 70. letech minulého století, projektoval architekt Zdeněk Štefka. V roce 2019 prošlo místo komplexní rekonstrukcí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, sprejer, vandal, vandalismus, poškození, škoda, památník, Policie ČR, Olomouc, Rudá armáda, nápis, druhá světová válka, ruská invaze na Ukrajinu, Jaroslav Kovář, Miroslav Žbánek, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký památník Rudé armády opět terčem vandalismu. Hákové kříže vystřídaly nápisy UA  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.