Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zavřené stavidlo a škoda v milionech: dva roky po záplavách v Brodku u Přerova padla obvinění

Ke stovkám událostí vyjížděli hasiči před dvěma lety v říjnu kvůli vydatným dešťům, v Brodku u Přerova byla ale situace nejvážnější. Z břehů se vylila říčka Olešnice, což byl podle policistů následek lidské chyby při ovládání stavidla. Voda zaplavila sedm desítek domů v pěti ulicích. Po rozsáhlém vyšetřování obvinila policie jednu osobu a firmu z obecného ohrožení z nedbalosti.

Ve zhruba dvoutisícové obci na Přerovsku se 14. října 2020 večer rozvodnila říčka Olešnice, voda se rozlila na pole za obcí i do sklepů a domů na okraji městysu. Na místě zasahovalo patnáct jednotek hasičů, kteří kromě pomoci obyvatelům odčerpávali velkokapacitním čerpadlem vodu ze zaplaveného železničního podjezdu. Po takřka dvou letech uzavřeli policisté vyšetřování a navrhli obvinit jednu fyzickou a právnickou osobu. Již v průběhu povodně se hovořilo o příčině lokální katastrofy, kterou mělo být uzavřené stavidlo.

Zvířata trpěla v bahně a výkalech. Chovatel dostal u přerovského soudu podmínku

V nevyhovujících podmínkách choval podle soudu Petr Graca nedaleko Hustopečí nad Bečvou skot a další zvířata. Vyčerpaný a zanedbaný dobytek neměl možnost ulehnutí, při kontrole nalezli inspektoři Státní veterinární správy v bahně i mrtvé tele....

 

Policisté vzápětí po záplavách začali prověřovat, zda někdo nezanedbal povinnosti vyplývající z provozního řádu stavidla na jezu u mlýna Kaláb na Olešnici. Při vydatných deštích zůstalo podle policistů v osudný den stavidlo uzavřené, což způsobilo vystoupení říčky z koryta. O tom, že šlo o lidskou chybu, je stále přesvědčen i starosta obce.

Kromě mapování výše škod čekali kriminalisté také na závěry znaleckých posudků z několika oborů, včetně oboru vodního hospodářství. I z tohoto důvodu se vyšetřování případu protáhlo. „Bylo to z důvodu složitosti celého případu, kde bylo velké množství poškozených, čekalo se na znalecké posudky a odborná vyjádření, musely se provést výpovědi poškozených. Dokumentace celého případu a získávání podkladů pro trestní řízení bylo velmi časově náročné a to všechno mělo vliv na délku prověřování," objasnila policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Žena z Prostějovska odmítala výuku pro dceru při covidových restrikcích. Soud jí potvrdil trest

Přes čtyři sta vyučovacích hodin zameškala dívka z Prostějovska, kterou její matka během covidových restrikcí nepouštěla do školy a odmítala i možnosti online výuky a další vstřícné kroky od vzdělávací instituce. Třiačtyřicetileté ženě potvrdil...

 

Posudky mapující škody vycházely ze zjištění soudních znalců, kteří škody na místě u postižených majitelů sedmi desítek nemovitostí podrobně mapovali loni na podzim. Suma se vyšplhala k částce 14 milionů korun. Samotná obec spočítala škodu na majetku zhruba na 300 tisíc korun, řekl starosta Roman Zbožínek. Dodal, že následky škod jsou již většinou odstraněny. „Stav se z vnějšího pohledu vrátil do normálu, ale netuším, zda se to týká všech domů, které byly masivněji zasaženy,“ řekl starosta i s ohledem na to, že řadu z nich obývají senioři.

„V současné době máme k dispozici znalecké posudky týkající se vzniku záplavy a posudky vyčíslení škody a také výpovědi poškozených a zúčastněných osob. Ve věci bylo vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání proti fyzické a právnické osobě pro přečin obecné ohrožení z nedbalosti, které doposud nenabylo právní moci,“ uvedla policejní mluvčí. I z toho důvodu nechce policie zatím sdělovat bližší informace k obviněním.

Olešnice, která pramení v Oderských vrších nedaleko pramene Odry, při předloňských říjnových záplavách ohrozila i v dalších obcích na Přerovsku, z koryta se tehdy vylila například v přerovské místní části Penčice, v pohotovosti kvůli ní byli i hasiči v nedalekých Žeravicích, do obytných částí se ale nedostala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, obecné ohrožení, záplavy Brodek, Brodek u Přerova, povodeň, policie, Policie ČR, Přerov, Olomoucký kraj, dům, okres Přerov, znalecký posudek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zavřené stavidlo a škoda v milionech: dva roky po záplavách v Brodku u Přerova padla obvinění  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.