Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Volači a klikači dál úřadují i na Olomoucku. Další tři lidé přišli o statisíce

Série kybernetických podvodů na Olomoucku se v průběh listopadu opět rozšířila. Tři oběti online šejdířů přišly dohromady o více než milion korun. Policisté znovu zdůrazňují potřebu obezřetnosti nejen při obchodování na internetu. Vznikla také nová preventivní kampaň nazvaná Volač a Klikač.

Počátkem listopadu podala šestačtyřicetiletá žena z Olomouce na internet inzerát prodeje dvou plyšáků v celkové hodnotě dvě stě korun. Obchod ale skončil citelnou finanční ztrátou. „Neznámý pachatel, vystupující jako kupující, poslal ženě pod smyšlenou legendou o zaplacení za zboží a jeho vyzvednutí kurýrní službou odkaz, na který žena klikla a vyplnila údaje ke svému bankovnímu kontu. Pachatel ji poté na účtu změnil bankovní identitu i ověřovací e-mailovou adresu. Po ovládnutí konta ji odcizil téměř 150 tisíc korun,“ informoval o jednom z nedávných případů policejní mluvčí Libor Hejtman.

Olomoučanka chtěla obchodovat na burze. Naletěla podvodníkům a přišla o téměř 2,5 milionu

O téměř dva a půl milionu korun přišla devětatřicetiletá žena z Olomouce, která se po telefonu nechala zlákat k obchodování na burze. Zaujala ji nabídka na internetu, nejprve se jí ozvala rusky mluvící žena a pak další lidé, kteří ji pod různými...

Lákadlo finančního zisku z investic na internetu zaujalo v polovině října šestatřicetiletého muže z Olomoucka. Po kliknutí na reklamu se zaregistroval za aktivační poplatek 250 dolarů a následně přišel kontakt od údajné finanční poradkyně. „Ta požádala muže o instalaci programu Anydesk sloužící pro vzdálený přístup k zařízení. Muž si jej nainstaloval a na radu se zaregistroval i na kryptoměnové burze. Souhlasil i s dalším plánem a to investici 20 tisíc dolarů. Nakonec pod legendou zakoupení kryptoměny Bitcoin investoval 824 tisíc korun,“ uvedl mluvčí Hejtman. Muž se poté od „poradce“ dozvěděl, že došlo k blokaci jeho účtu a na jeho uvolnění musí poslat dalších patnáct tisíc dolarů.

„Banka však žádost o úvěr zamítla s tím, že se zřejmě jedná o podvod. Až poté se muž rozhodl věc oznámit policistům,“ doplnil krajský policejní mluvčí.

Do podobné situace se dostala také šestačtyřicetileté žena z Olomoucka. Neznámý podvodník ji kontaktoval telefonicky s tím, že si v minulosti založila bitcoinový účet, na kterém má zůstatek 318 tisíc korun. „Pod záminkou vyplacení těchto peněz si oznamovatelka na doporučení stáhla program pro vzdálený přístup Anydesk a přihlásila se do internetového bankovnictví. Podvodník pak ženě vyluxoval bankovní účet,“ konstatoval Libor Hejtman. Policisté vyšetřují případy pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. Pachateli v případě dopadení hrozí trest odnětí svobody na tři léta až osm let.

Policie ČR registruje v celostátním měřítku do konce letošního října 15 409 trestných činů spáchaných v kyberprostoru, zatímco za celý rok 2021 to bylo 9518 a před deseti lety pouze 2195 případů. Nejčastěji se jedná o skutky motivované ziskuchtivostí. Okradených jsou desetitisíce a škody jsou ve stovkách milionů korun. Podle České bankovní asociace připadá na jednoho poškozeného klienta škoda v průměru 161 500 korun.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Krimi, podvod, internet, kryptoměna, bitcoin, kryptoměny, peníze, investice, Olomouc, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Volači a klikači dál úřadují i na Olomoucku. Další tři lidé přišli o statisíce  |  Krimi  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.